hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kijáróka
Csúszásban a lobbitörvény

2005. 10. 04.
A szakszervezetek féltékenysége miatt húzódik a lobbitörvény elfogadása, ugyanis sérelmezik, hogy a lobbistáknak több "érdekkijáró" joga lenne, mint nekik – értesült a Hetek kormányzati forrásokból. A Gyurcsány Ferenc által a "köztisztasági csomag" részeként meghirdetett, hivatásos érdekkijárókról szóló törvényt nem minden érintett fogadta kirobbanó örömmel, de a szakma krémje úgy véli: megindulhat a lobbizás szakmává válása, amely hozzásegítheti a piacot a tisztuláshoz. 



Parlamenti folyosó. Ahol az ügyek eldőlhetnek Fotó: MTI

A lobbisták és a téma szakértői egyöntetűen állítják, nem történt az érdekkijáró szférában olyan súlyú, sőt semmilyen botrány sem, amely elkerülhetetlenné tette a lobbizás törvényi szabályozását. Azért tűnik fontosnak felvetésük, mert 2001-ben a Dávid Ibolya vezette Igazságügyi Minisztérium a korrupció elleni harc jegyében tett le a Parlament asztalára egy törvénytervezetet, amit 2002-ben az új kormány visszavont. A "fonalat " az idei nyár elején Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vette fel újra, aki ugyancsak negatív összefüggésben, a "köztisztasági csomag" keretében jelentette be, hogy a cégfantomizálás lehetőségének megszüntetése (Lex Kaya Ibrahim), a pártfinanszírozás rendbetétele és a Btk. szigorítása mellett a lobbitörvényt is megalkotják. A negatív kontextust sokan sérelmezik, ugyanis a szféra alaptétele, hogy a hivatásszer? érdekkijárásnak semmi köze a mutyizáshoz, politikusok vagy köztisztviselők "megkenéséhez". Az általunk megkeresett, lobbizással foglalkozó szakemberek elsőként azt vázolták, hogy a lobbizás nem egyenlő a korrupcióval. Vass László, az Első Magyar Lobbi Szövetség elnöke úgy véli: "létezik ugyan lakásmaffia, de ez nem azt jelenti, hogy az összes ingatlanszakértő bűnöző lenne". Holchacker Péter, a GPS Capital ügyvezető igazgatója pedig egyenesen úgy tartja: "Kenőpénz átadásához nincs szükség egy újabb szereplőre, a hivatásos lobbisták mindig távol tartják magukat a zűrös ügyektől." 

A lobbizás elsősorban információ-közvetítést jelent a piaci szereplők és a döntéshozók között. Ezzel mindkét fél érdekeit szolgálják, mert a megbízó eléri célját, a döntéshozó pedig háttéranyagokat, kimutatásokat kap a munkájához. 

A fül mint a siker kulcsa

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!