Kereső toggle

67 évesen lett anya

Gyermekek mindenáron

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 67 éves Adriana Iliescu ez év január közepén egy bukaresti kórházban hozta világra 1,45 kilogramm súlyú kislányát. A hölgy kilenc éven keresztül hormonkezelést kapott annak érdekében, hogy gyermeket vállalhasson. Az egykori egyetemi tanár asszony története nem mindennapi, hiszen évek óta dédelgetett anyasági terve vált valóra, amivel világrekordot is döntött. Az eddigi korelnöki csúcsot egy indiai sorstársnője tartotta, aki 65 éves korában szült fiút.Az idős professzor asszony. Kilenc évig küzdött, hogy gyermeke legyen 

A bölcsészprofesszor asszony kilenc éven át járta szorgalmasan az orvosokat, és mindenféle mesterséges megtermékenyítési procedúrának alávetette magát, mert nagyon vágyott arra, hogy gyermeke szülessen. Amikor hét hónappal ezelőtt végre állapotos maradt, öröme határtalan volt. 

"Mindig arról álmodtam, hogy anya legyek, s most életem legboldogabb időszakát élem, mert várom két lányom világra jöttét" – nyilatkozta a szülés előtt az egykori professzor. 

A világ legidősebb várandós asszonya éneket és saját költés? verseket mondott a méhében lévő ikerpárnak. A szülés előtt néhány nappal derült ki: az egyik kislány fejlődése megállt magzati korban, majd elhalt.

Iliescu asszony a történtek ellenére azonban derűlátó és televan életkedvvel. Azt mondja, a családjában mindenki hosszú élet? volt, így remélhetőleg fel is tudja majd nevelni gyermekét. "Célom megvalósítása érdekében eddig sem ismertem lehetetlent – hangoztatja az asszony – csaknem egy évtizeden keresztül álltam hormonkezelés alatt."

"Végül egy magánklinikán végzett mesterséges megtermékenyítés nyomán fogant meg bennem az új élet." Meglepő azonban, hogy az eset kapcsán Romániában az Egészségügyi Minisztériumtól kezdve az orvosi kamarán keresztül az egyházakig mindenki fenntartásait fogalmazta meg. Az ortodox egyház erős felháborodásának adott hangot a sajtó útján, mert teológiájuk alapján csakis két ember szerelméből, házasságából jöhet létre egy új élet. A professzor nő esetében azonban még a megtermékenyített petesejt sem volt a sajátja, nem beszélve az apa kilétéről. "Hol itt a szerelem, hol itt a házasság?" – teszik fel az egyház képviselői a kérdést. Romániában egyébként az elmúlt években mintegy ezer lombikbébi született, a legidősebb Temesváron él, és nemrég töltötte be nyolcadik életévét.

Egy lapunknak nyilatkozó nagyváradi nőgyógyász szerint a szülés orvosilag hatalmas teljesítménynek számít, etikailag azonban erősen kifogásolható. "Megtörténhet, de valószínű, nagymamakorú kismamáról először és utoljára hallottunk, hiszen a parlament olyan törvényt készül elfogadni, amely tiltja, hogy ilyen előrehaladott korban valaki mesterséges megtermékenyítés útján gyereket szüljön – tette hozzá a nőgyógyász.

Az eset azonban nem számít egyedinek. Mint az említett szakorvos elmondta, a közelmúltban egy temesvári hölgy ötvenévesen szült. A szakmai, orvosi jelentőségén túl a rendhagyó szülésnek az erkölcsi háttere is indokolt, mivel a középkorú asszony azért vállalkozott ötvenévesen a szülésre, hogy helyreállítsa a család kibillent egyensúlyát. Évekkel korábban ugyanis pótolhatatlan veszteség érte a házaspárt: végzetes kimenetel? balesetben elvesztették huszonkét éves fiukat és vele együtt – legalábbis azt hitték – minden reményüket. Az idő múlásával azonban lassan-lassan visszatért az életkedvük, és amikor megtudták, hogy mesterséges megtermékenyítéssel ebben a korban is van remény a magzat kihordására, a feleség vállalkozott a kockázatos terhességre. "Zokszó nélkül teljesítette az orvosok minden utasítását, minden gondolatával a terhesség kihordására összpontosított. Példamutató helytállását siker koronázta" – mesélte a nagyváradi orvos. Az ötvenéves feleség és az ötvenhét éves férj, meg a kis jövevény azóta boldog családot alkotnak, és gondosan őrzik inkognitójukat. Legyen ez biztatás és üzenet a gyermektelen, korosodó házaspárok számára, akiket az évek múlásával egyre inkább nyomaszt az egyedüllét – nyilatkozta akkor az a temesvári professzor, aki a szülést vezette. A szakma szerint ötvenéves korig jó eséllyel lehet kihordani a mesterséges megtermékenyítésből születő magzatokat.

Romániában az orvosi szakma egyébként is válaszút előtt áll. Bukarestben komoly petesejtturizmus alakult ki az elmúlt években, ami már az uniónak is szemet szúrt. A történet egyszerű, mert ez az ország eddig a lehetőségek hazája volt: amit nem tiltott a törvény, azt szabad volt tenni. A képlet a következőképpen alakult: a román fővárosba fagyasztott állapotban küldött ondósejteket a külföldi klinika Romániában gyűjtött petesejtekkel kombinálta össze, ezeket pedig – szintén lefagyasztva – juttatta vissza a feladónak. Az ügyet nemrég a BBC News robbantotta ki egyik híradásával, amelyben bemutatott egy olyan klinikát, amely külföldi megrendelésre dolgozik Bukarestben. 

A magzatot a bukaresti klinikával együttműködő külföldi intézetekben ültetik be a spermát szolgáltató férfi partnerének méhébe. Tizenkét megtermékenyített petesejtért a megrendelőnek 13 ezer dollárt kellett fizetnie a BBC riportja szerint.

Az érintett klinikát 1998-ban hozta létre egy külföldi orvos, aki a riportban elmondta: azért végezte Romániában ezt a tevékenységét, mert jogi szempontból itt a legkevésbé szabályozott a mesterséges megtermékenyítés. 

A műsorból az is kiderült, hogy elsősorban a bukaresti egyetemeken tanuló lányok vállalkoznak a műveletre, így egészítve ki tanulmányaik költségét, hiszen a klinika kétszáz dollárt fizetett egy felajánlott petesejtért. 

A film nyomán felháborodott a szakma és a politika is, így aztán az Egészségügyi Minisztérium ellenőrei azonnal lecsaptak a klinikára. Vizsgálataik során kiderítették: a Bukaresti Közegészségügyi Hivatalnál nincs bejegyezve a híradásokban emlegetett cég. Nyilvántartásba csupán egy nőgyógyászszakorvosi rendelőt vettek, amelynek címe megegyezett az internetes honlapokon hirdetett klinikáéval. Az említett címen azonban két napig hiába kopogtattak, csak egy hét múlva nyertek bebocsátást.

Az eset óta azonban ellentmondó értesülések láttak napvilágot azzal kapcsolatosan, hogy büntetendő cselekmény folyt-e az említett klinikán. A közegészségügyi "fellépés" ékes példája annak a magatartásnak, amely a hivatali vizsgálatokat errefelé jellemzi: csukott szemmel a hivatal is csak tapogatózik. Az illetékesek ugyanis csupán a cégtábla és az órarend hiányát, a hulladékelszállítás, valamint a fertőtlenítési folyamat hiányosságait kifogásolták a "gyermekgyár" néven elhíresült klinikán tartott helyszíni ellenőrzés során. A vizsgálat vezetője a sajtónak elmondta: a cég aktáit rendben lévőnek találták, az azokban megjelölt kódok szerint a klinikának jogában állt mesterséges megtermékenyítést végezni.

A román parlament tavaly alkotott törvényt a mesterséges megtermékenyítés szabályozására. Csakhogy az esettel kapcsolatban Mircea Cinteza egészségügyi miniszter egy televíziós beszélgetésben úgy vélte: az érintett klinika tevékenysége emberi szervekkel való kereskedelemnek minősül, és a cég vezetőire kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetés róható ki. A miniszter egy 1998-as törvényre hivatkozott, amely előírja: az emberi szervek, szövetek felajánlása csak a felajánló beleegyezési nyilatkozatával és a minisztériumi transzplantációs bizottság jóváhagyásával történhet. Tehát még nincs vége az ügynek.

A parlament által tavaly hozott törvényt a mesterséges megtermékenyítés szabályozásáról azonban Ion Iliescu volt államfő "visszadobta", így a jogszabály szövegtervezetén ismét az egészségügyi bizottságok dolgoznak. Egyelőre tehát marad a fentnevezett, 1998-as transzplantációs törvény, melynek alapján az Egészségügyi Minisztérium keresetére a bukaresti ügyészség bűnügyi dossziét nyitott az ügyben, s a rendőrség bevonásával kezdett hozzá a cég könyvelésének ellenőrzéséhez.

Már jelentkezett is a hatóságoknál az első petesejtdonor, aki be akarja perelni a klinikát. Ez a tizenkilenc éves egyetemista lány vallotta be először, hogy a klinika számára petesejtet adott el. Az követően nyilatkozott, hogy a beavatkozás után alig öt nappal súlyos alhasi panaszokkal és egyéb egészségi gondokkal beutalták a kórházba. A kezelőorvos szakvéleménye szerint valamennyi tünetet a petesejt-adományozás előtti hormonadagolás okozhatta. A lány
annak ellenére be akarja perelni az intézet vezetőségét, hogy műtét előtt felvilágosították az esetleges következményekről. Talán minden megváltozik majd, ha belépünk az unióba.

Lombikbébi-turizmus

Kelet-európai lombikbébi-turizmus kialakulásától tartanak az unió bővítése nyomán Nyugat-Európában. A meddőség kezelése ugyanis Magyarországon és Szlovéniában jóval olcsóbb, mint Nyugaton. A magyar szakértők szerint a roham még várat magára. A hagyományos párkapcsolatokban kezelt emberek körén kívül ma már a homoszexuális férfiak és leszbikus hölgyek is élhetnek a lombikbébimódszerrel több államban. A különlegességek közé tartozik az úgynevezett béranyaság kérdése. Azt szinte mindenhol tiltják, hogy fizetség ellenében egy nő megtermékenyített petéjét idegen hölgy méhébe ültessék át. Ugyanakkor több országban engedélyezik, hogy egy meddő nőtől nyert, majd megtermékenyített petét például a leánytestvérébe ültessék vissza. Akadt példa arra is, hogy leánya magzatát hordta ki egy hölgy. Magyarországon ezeket a módszereket a törvény tiltja.

Olvasson tovább: