hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kész árverés
Családi házak tizedáron

2004. 09. 20.
Az elmúlt években több tucat, Lajosmizsén, illetve környékén élő család házát árverezték el adósságaik fejében. Vajon a törvény szigora vagy a lakásmaffia sújtott-e le rájuk, amikor több millió forint érték? házaik akaratuk ellenére 400-500 ezer forintért cseréltek gazdát? Bármi történt is valójában, emberi drámák sora rajzolódik ki az elbeszélések nyomán.



Kolompárék százhúsz négyzetméteres háza. Ötszázezer forintért szerezte meg a vevő Fotó: S. L.

Baranyi Sándor, a lajosmizsei cigány önkormányzat elnöke

– Hány család érintett ebben az ügyben?

– Ismereteink szerint több mint negyven, de nem csak romák, sőt többségében nem romák. Mi hat cigány családról tudunk, akiknek a házát elárverezték, még 2000-ben. Akkor sajnos nem volt még Lajosmizsén olyan cigány önkormányzat, amelyik ezt az ügyet felvállalta volna, ezért csak most kerülhet sor jogorvoslatra. Felvettük a kapcsolatot az Országos Cigány Önkormányzattal, amely vizsgálatot indított az ügyben, jogi képviselője pedig három család nevében várhatóan pert indít.

– Miért került sor a házaik elvárverezésére?

– Az érintett családok többsége még a kilencvenes évek elején vett fel néhány százezer forint kölcsönt, amit utána – munkájuk elvesztése miatt – nem tudtak törleszteni. Az évek során az adósságok több millió forintra nőttek, a hitelintézetek pedig kérték a végrehajtást…

– Mégis mire számítottak? Ez mindenkivel megtörténik, aki nem fizet.

– Ez egyértelmű, de azért az több mint érdekes, hogy hat- meg kilenc millió forintot érő házakat 400-500 ezer forintért árvereztek el, és az ingatlanokat minden esetben ugyanaz a személy, Kiss Géza vásárolta meg, az árveréseken egyedül ő jelent meg. Az önkormányzat illetékese, aki az értékbecslést végezte, látatlanban állapította meg a házak értékét. Így fordulhatott elő, hogy mondjuk egy háromszobás, téglából épült házat kétszobás vályogházként árvereztek el. Szerintünk ez tudatosan történt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!