Kereső toggle

A Zengő addig pazar, még nincsen rajta radar

Élesben az Élesben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az MTV Élesben cím? élő műsorának márciusi 9-i adása a Mecsekbe tervezett lokátor ügyével foglalkozott, immáron harmadízben. Szerkesztőségünk joggal számított arra, hogy a civilek szempontjából az élő adás ugyanúgy a demonstráció állomása lesz, mint amilyen a legutóbbi Zengőn tartott gyűlésük volt, amelyről lapunk szintén helyszíni riportban számolt be. Elmentünk hát nézőnek.Civilek a pályán. Élő transzparens a rózsákért Fotó: Vörös Szilárd

Közönséget alkotó semleges statiszták érkeznek, köztük egyetemisták, unatkozó barátnők és jól öltözött srácok csinos lányokkal, akik jelenleg hivatásos tömegalkotóként arra várnak, hogy végre valaki felfedezze őket. 

A portán személyi igazolványt kérnek, felírják a számát, fémkeresővel végignéznek, ruhatárhoz küldenek, és egy nyilatkozat kitöltését kérik: semmilyen körülmények között nem kérhetek jogdíjat, ha a képernyőn megmutatnak. Kényszeredetten beleegyezem.  

Elfoglaljuk helyünket a kóruson. Az első sorba ültetik a Hosszúhetényből és Pécs-váradról érkezett kemény magot. Beszélgetésükből kiderül, hogy a biztonsági szolgálat nem engedte fel a transzparenseket. Az ok érthető: a házban érvényes szabályok szerint járnak el, a transzparens behozatal pedig nem volt egyeztetve. Az ügyelő leküldetne érte, ám a táblák a buszban maradtak. Két perc van a műsorig. Veszett fejsze. A műsorvezetőhöz eljut a hír, első élesben feltett kérdésével csorbát köszörül, megkérdezi a kemény magot, mi szerepelt a táblákon.

Az a férfi válaszol Fiala Jánosnak, akivel a hegyről együtt ereszkedtünk le a "szándékosan elkövetett kirándulás" utolsó napján. 

"A Zengő addig pazar, még nincsen rajta radar."

A másik jelszó Ady után: "A bánáti rózsa élni akar." 

A felirat kicsinyített mását egy első sorban ülő, később erélyesen érvelő  természetjáró nem hagyta veszni. A zakójára rögzítette. 

A közjáték igazolja, hogy a Zengőn tartott nagygyűlés óta – a civilek szempontjából –, ez a demonstráció első és legfontosabb állomása. Folytatás. Fiala fóruma harmadszor tér vissza a témára, és ígérete szerint a továbbiakban sem hanyagolja.  

Adás után Fiala János azt mondta, érdekesnek tartja, hogy bár nem történt az ügyben semmi különös és kézzelfogható, mégis feszültséggel teli műsor készült. Ezután azt vitatjuk meg, hogy véleményem szerint a feszültség forrása Juhász Ferenc miniszter azon bejelentése, miszerint nem javasolja a természetvédőknek, hogy élőláncot alkossanak a területen, mert a minisztérium mindenben a törvényeknek megfelelően jár el. Ezt egyébként egy helyi hölgy erőteljesen bújtatott fenyegetésnek nevezte. Sem a műsorból, sem máshonnan nem derült ki: van-e más megoldás? A méregdrága, csúcstechnikát jelentő Awacs felderítő repülőgépek vásárlása viszont többször elhangzott a szakértők részéről. Amit persze nevetés kísért. Vajon miért nevettek? Ebben a szövegösszefüggésben a HM az Awacs vásárlást és lokátor építést állítja szembe. Tehát az Awacs vásárlás kizárt. Egyfajta "kényszerhelyzetre" szeretne ezzel a HM rávilágítani, melyben kijárna neki némi együttérzés.

A következő hónapokban a civilek várhatóan egyedül maradnak. A közöny és a téma médiában való elhasználódása – mint minden ügyben –, ebben is fenyeget. Ám a bánáti rózsa májusban virágzik, és olyankor piroslik tőle a Zengő-környék, tehát akkor számíthatunk olyan híradós bejátszás előtti "felkonfra" Pálffy István híradós sóhajtó mondatával: "Virágzik a bánáti rózsa". 

Ha úgy vesszük, ez is eredmény. A legtöbben, magam sem, soha nem hallottam erről a virágról. 2004. májusban pedig hír lesz a virágzása. Ez azért jelentős fejlődés a hazai sajtóakusztikában, mert olvashattuk már színes lap címlapján – persze annak nincs köze a közszolgálathoz, tehát nincs mit számon kérni rajta és szerencsére nem is kötelező olvasmány –, féloldalas fősorként nemrég akár azt is, hogy "Pandora majdnem leejtette a telefonját". (Ebben a kagylóban a "majdnem" megszorítás az igazgyöngy.)

A HM-kommunikáció, esetleg maga a miniszter, rózsavirágzás idején alig reagálhat majd a hírre másképpen, minthogy a radar megépülése után is ugyanígy virágzik majd a bánáti rózsa a Zengőn.    

Bocskai István honvédelmi szóvivő-helyettes egyik hozzászólásának utolsó mondatai, Greenpeace-re tett célzása alapján arra lehet számítani, hogy a HM-kommunikáció "legjobb védekezés a támadás" elvén alapuló egyik főcsapás iránya az lesz a favágási tilalom idejében, hogy mennyire méltatlan katonai ügyben külföldi szervezethez fordulni. Ez burkoltan egyenlő azzal a váddal, hogy a civilek idegeneknek adtak ki információt. A tiltakozóknak erre az a válaszuk, hogy semmilyen katonai titkot nem adtak ki, a lokátort pedig olyan elhagyott, most is katonai területen lévő bázisra kellett volna tervezni, ahol a munkát teljes titokban elvégezhették volna. Magyarán: ha a HM jó titokgazdaként titokban akar tartani egy fejlesztést, akkor elvárható, hogy azt ne olyan területen kezdje, amely egy egész tájegység fokozottan védett emblémája. 

Tálas Péter, Zengő-kérdésben középutasságot mutató biztonságpolitikai szakértő azt szorgalmazta, hogy a felek üljenek le egymással tárgyalni, akár Élesben vagy máshol. Ez elkerülhetetlen.

Az Élesben cím? műsor március 9-i adásának, egyben a Zengő-demonstráció legfontosabb mozzanata Dr. Varga Zoltán műsorba meghívott egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Természetvédelmi Bizottsága elnökének expozéja volt.

Eszerint 2001-es brüsszeli tárgyalásokat követően az Európai Unió Élőhely Bizottsága az élőhely elveket kiegészítve, a Kárpát-medence Pannóniai Régió jelentős élőhely típusait, a világállomány fajaiként fokozott védelem alá helyezte. Ezt a brüsszeli döntést Varga Zoltán professzor értékelése szerint nem ismerhette sem az engedélyt kiadó másodfokú hatóság, sem a HM, sem a NATO. A Mecsekben kialakult sziklaerdő típus a Brüsszelben született jegyzék alapján kiemelten fontos élőhely, amelyet fokozott védelem illet meg. Ez teljesen új jogi helyzetet teremt. 

Teremt?

Olvasson tovább: