Kereső toggle

A 72 éves nyugdíjas rémtette

A Hóvirág-akció

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Megbilincselem, ha ellenáll" – zengett a szombati forgalomban a fiatal rendőrnő hangja. A 72 éves nénike már korábban teljesen bepánikolt, most menekülni próbált. A rendőrnőt balról egy rendőrtársa, jobbról a Kővéd Kft. biztonsági embere vigyázta. Az
öregasszony súlyos törvénysértést követett el: engedély nélkül hóvirágot árult. Számlát sem adott, adót sem fizetett a feketekereskedelemért. Történt mindez délután kettőkor Budapesten, az Örs vezér téri metróvégállomásnál. Ott, ahol csak egy ugrás a Sugár.Rendőri intézkedés az Örs vezér téren. Képünk illusztráció Fotó: Hetek

Hosszú percek óta zajlott már a fiatal rendőrnő és az idős asszony civakodása. Egyébként is feltűnő volt a látvány, mert a húsz év körüli, vörös hajú, csinos kinézet? rend őre férfi társával együtt élénksárga rendőrmellényt viselt – szabásra olyat, mint az utcaseprőké, csak más színnel és felirattal. Hamarosan hozzájuk csatlakozott egy fekete ruhás biztonsági őr. A két férfi végig csendben maradt, erejük és méltóságuk teljes tudatában biztosították az intézkedés szabályszerűségét és a rendőrnő tekintélyét. 

A járókelőket egyáltalán nem érdekelte, mi történik egy öregasszonnyal, aki már úgyis megette a kenyere javát, és ki tudja, mit követett el. Minek beleavatkozni? Törődjön mindenki a maga dolgával. Talán a néni is azt hitte, ezt teszi, amikor a nyugdíját akarta kiegészíteni. Társa elmondásából tudjuk: 60 forintért vette a virágot, és 120-ért adta el. Ha a felén sikerül túladni, az már tiszta haszon. Talán még kétezer forint is összejön egy jó napon, ha hagyják.

A törvény szolgája azonban résen volt. Amikor lecsapott, az idős hölgy minden erejét összeszedve ellenállt: nem engedelmeskedett a hatalom képviselőjének, akinek két ezüst csillag virított a vállapján. Majd mikor a rendőrnő nem tágított, megpróbált elfutni. Utólérték. "Megbilincselem, elvitetem" – hangzott el többször az intézkedő női közeg fenyegetése. Végül az idős asszony hisztériás rohamot kapott, eldobálta a hóvirágokat. Talán a földhöz is vágja magát, hogyha ebben a pillanatban – megelégelve a történteket – nem lépek közbe.

"Bocsánat, de miért nem inkább a bűnözőket üldözik?" – tettem fel a költői kérdést, de hamar megtudtam, hogy itt csak a törvénysértők megrendszabályozása folyik. "A feletteseim azt adták parancsba, hogy tisztítsuk meg az aluljárót a zugárusoktól meg … ezektől a kisebbségiektől" – reagál a törvény őre. Az idős asszony – kikerülve a figyelem középpontjából – eközben egy óvatlan pillanatban elszaladt. 

"Előállíthatnám az intézkedés akadályozásáért" – így a rendőrnő. A törvény szigora azonban rögtön enyhülni látszik, amint bemutatkozom, mint újságíró, és firtatni kezdem a rendőrnő nevét. "Inkább nem mondom meg, hátha nem úgy lesz leírva, mint ahogy valójában történt" – érvel sietve, pedig akár a szembesítést is vállaltam volna – szükség esetén. Ehelyett a rendőrnő magyarázkodni kezd: fontos a tekintély kiépítése. Mert mégiscsak példátlan, ami történt.

Ezek után az újságíró előállítása elmarad, az idős hölgy is csendben eltűnik, csak egy 62 éves kereskedő társát sikerül szóra bírni: ő szemfülesebb volt és időben elmenekült az intézkedő közeg elől. Amint beszél, száját eltakarja, mert hiányoznak az elülső fogai. "Túl sokba kerülne megcsináltatni" – mondja, pedig nejlon szatyrában ott lapul a tiltott áru, a korábban beszerzett hóvirág. Mindössze két-három csokrot mer ócska m?anyag tálcájára kitenni – veszély esetén ugyanis gyorsan a kabátjába tudja rejteni a tiltott portékát. Havonta jár neki 52 ezer forint nyugdíj, de – állítása szerint – ebből 42 ezer a lakás rezsije. Lehet, hogy túloz. Vagy ha takarékosabban élne, lehet, hogy a rezsit leszoríthatná 32 ezerre, és akkor kerek 20 ezer is megmaradna. Azaz napi 500 forint, majdnem két euró! – hiszen nemsokára ebben a valutában számolunk. Tehát ha elég ügyes, marad még több mint 10 euró költőpénze egy hónapban, amin aztán azt vehet, amit akar. Kell még ehhez feketén hóvirág?

Védő őrizet

Bleicher Ferenc, a Kővéd Kft. igazgatója lapunknak elmondta: a biztonsági cég emberei közös járőrszolgálatot folytatnak a rendőrséggel, ahol a biztonsági ember a hivatalos személy segítőjeként vesz részt, de intézkedési joggal nem rendelkezik. 

Reagálás a Hetek hetilap A Hóvirág-akció című cikkére

Tisztelt Somorjai Úr!

Tisztelt Olvasók!

Az esetet kivizsgáltam, és az alábbiakat állapítottam meg:

A rendőri intézkedés törvényes és jogszer? volt. 

A járőr elmondásuk szerint nem emlegetett semmiféle "kisebbséget". Mi ilyen utasítást nem is adtunk és adhatunk ki, az azonban való igaz, hogy a rend fenntartására, többek között az engedély nélküli árusítás megakadályozására, illetve megszüntetésére – ami szabálysértés –, vannak az Örs vezér térre vezényelve. 

Azt, hogy itt rend legyen, elvárja tőlünk a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetése, s a fővárosi és a kerületi önkormányzat, és természetesen az itt élő, illetve átutazó emberek.

Az, hogy Ön mit ír, a szíve joga, viszont megemlíteném, hogy az említett szociális problémák megoldása nem a rendőrség feladata. A jogszabályokat nem a rendőrség alkotja. Mi azokat alkalmazzuk és betartatjuk, alapvető feladatainkat az érvényben lévő jogszabályok szellemében és betűje szerint kell végrehajtanunk. Természetesen van jogunk egyes esetekben differenciálni is. Itt azonban az idős hölgy egyszerűen a rendőri intézkedésnek sem akarta alávetni magát, ami – mint ahogy sok más esetben is – figyelmeztetéssel zárult volna, tekintettel a korára és arra, hogy nem volt ismerős "visszatérő vendége" a térnek.

Tisztelettel:

Dr. Gáborjáni Szabó Attila r. ezredes, kapitányságvezető

Olvasson tovább: