hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Késsel, villával
Felfegyverzett tömeg támadt a rendőrökre

2003. 09. 15.
"Akkor este az igazoltatás közben valahonnan meglepő módon egy Dózsa György keresztes hadserege felszereltségével vetekedő, 30-40 fős cigány csoportosulás került elő. Fegyverzetük vasvilla, kihegyezett vasrúd, lándzsa és sok parittya, komoly méret? csapágygolyókkal megtöltve. Az egyik cigány férfi vasvillával le akarta szúrni a rendőrkutyát, mire a tassi rendőr levette a kutyáról a szájkosarat. A cigány tömeg erre megtorpant, majd hátrábbra vonulva hatalmas kőzáport és parittyákból csapágygolyózáport zúdított a rendőrökre. Mindkét rendőr megsérült az arcán és a kezén, a rendőrkocsi ablakai ripityára törtek." (KopjaPress, augusztus 19.)



Bődi Szabolcs Fotók: S. I.

Augusztus 16-án éjjel – ahogy az esetről hírt adó megyei napilap, a Petőfi Népe írja – "megdöbbentő zavargás" történt a Bács-Kiskun megyei Kunszentmiklós belvárosában. Az esetről a média egyáltalán nem, illetve csak később a Petőfi Népe és az – egyébként meglehetősen szélsőjobbos hangvétel? – KopjaPress írásai alapján számolt be. A rendőrség az esetet és annak folyományait figyelemmel kisérő megyei napilap többszöri megkeresésére adott csak ki hivatalos közleményt, amelyben ez áll: "Augusztus 16-án, 22 óra 30 perc körül Kunszentmiklóson, a Kálvin tér és a Mező Imre utca kereszteződésének közelében egy helybéli férfi megállított egy Opel Astra gépkocsit, hogy segítséget kérjen. 

A bent ülő három férfinak elmondta, hogy a közeli vendéglő előtt három idegen ordítozik és bántalmaz egy nőt. A gépkocsiban ülő három férfi közül az egyik budapesti, az ORFK Készenléti Rendőrség beosztottja, odament a három rendzavaróhoz, majd szolgálati igazolványát elővéve szolgálatba helyezte magát és elkérte az idegenek személyi igazolványát. 

Igazoltatás közben a tassi körzeti megbízott is megérkezett, mert őt a vendéglátó egység tulajdonosa értesítette a kinti veszekedésről. A körzeti megbízott a helyszínen a szolgálati kutyájával jelent meg. Rövid tájékozódás után biztosította a már megkezdett intézkedést. Időközben a helyszín felé közeledett egy 20-25 főből álló csoport, akik vágó-, szúró-, ütőeszközökkel és csúzlikkal voltak felszerelve. Kifogásolták, hogy a három rendzavarót a rendőrök intézkedés alá vonták. Egy férfi kilépett a fenyegetőző tömegből és a körzeti megbízott kutyáját egy vasvillával le akarta szúrni. (…)

A tassi rendőr ekkor a szolgálati kutyáról levette a szájkosarat és felszólította a tömeget, hogy oszoljon. A szájkosár levétele után a tömeg megtorpant, majd ismét ordibálni kezdtek, és köveket dobáltak az intézkedők felé, valamint csúzliból több csapágygolyót lőttek feléjük. (…) A körzeti megbízott látva a túlerőt, figyelmeztette a tömeget, hogy fegyvert fog használni. Mivel ez sem tántorította el őket a támadó magatartástól, a rendőr egy alkalommal figyelmeztető lövést adott le a levegőbe. Személyi sérülés nem történt, de a támadó csoport visszahőkölt. 

Időközben erősítés érkezett a kunszentmiklósi rendőrkapitányságról. Járőrök és nyomozók érkeztek a helyszínre, de más rendőrök is megjelentek, majd az ekkor már 50-60 főre duzzadt tömeg 2 és 3 óra között szétoszlott. A hangadókat – tekintettel a nagy csoportosulásra és a látási viszonyokra – nem sikerült kiemelni és előállítani.(…)."

A hivatalos közlemény természetesen nem említi, de tény: a felfegyverkezett tömeg romákból állt. 



Lakatos Antal 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!