hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új Marc márka: útilapu
Tömeges elbocsátás a Marcnál

2003. 07. 21.
Ezer remény foszlott szerte múlt csütörtökön, amikor az MSC Hungary Rt. vezetősége bejelentette, hogy három vidéki gyáregységét is bezárja Vas megyében. A Marc és a Siesta cipőket gyártó cég közel ezer dolgozójától válik meg szeptemberben, akik jelenleg a körmendi, őriszentpéteri és a beledi gyáregységekben dolgoznak.



Óriásplakát a gyár falán. Omladozó iparág 

Nagy hagyománya van ezen a vidéken a cipőgyártásnak, hisz sok ezer családnak jelentett biztos megélhetést generációkon keresztül. Az iparág már megélt egy nagy válságot az orosz piac összeomlásakor, ám ekkor a külföldi befektetők jelentették a túlélés reményét. Az Európában tapasztalható recesszió azonban mostanra elérte a főleg Németországba szállító Marc cipőgyárat is. A megoldást a jól képzett és minőségi munkát végző dolgozók elbocsátásában látja a gyár vezetősége.

A szombathelyi központ egyelőre megmarad, de a cipőfelsőrészeket ezentúl Indiában és Ukrajnában készítik. Mint egy dolgozó keserűen megfogalmazta: "Egy marék rizsért végzik el ugyanazt a munkát, mint mi. Hosszú hónapok óta bizonytalanságban dolgozunk. Három hete még azt az információt kaptuk, hogy a körmendi egység nélkül nem tud működni a gyár… Az a meglepő, hogy az Indiában készült felsőrész is olyan jó minőség? volt, mint amit mi készítettünk."

Úgy tűnik, mégsem sikerül megmenteni a közel hatszáz fős üzemegységet, bár a MSC vezetője, Peter Roysky azt nyilatkozta, hogy mindent elkövet annak érdekében, hogy megoldást találjanak a gyár dolgozói számára. Tudják, hogy nincs más munkalehetőség a környéken, ezért több befektetővel is tárgyaltak az utóbbi időben, hogy hűséges alkalmazottaik számára új munkahelyet keressenek. Pedig nagy szükség lenne a segítségre, mert mint azt Őriszentpéter polgármestere elmondta: az utolsó száz fő felett foglalkoztató cég volt a Marc a környéken. A kormányzati segítség mellett a személyes kapcsolatokon keresztül is próbál befektetőket keresni, de a helyzet egyelőre kilátástalannak látszik. 

Egy negyven éve a gyárban dolgozó hölgy elmondta: "Számunkra az lenne megoldás, ha valaki megvásárolná a gyárat, és továbbra is azt csinálhatnánk, amihez értünk: cipőket. Óriási az elkeseredés és a bizonytalanság, de azért emelt fővel és méltósággal végezzük a munkánkat az utolsó napig. Munka jelenleg bőven van, hiszen még szombaton is túlórázunk."

Kiss Gyula, a Vas megyei Munkaügyi Központ szakreferense a Hetek kérdésére elmondta, semmi esélyt nem lát arra, hogy a dolgozók a cipőgyártásban dolgozzanak tovább. Úgy tűnik, hogy a
könny?ipar elhúzódó válsága és a kedvezőtlen makrogazdasági feltételek miatt az átalakítás az MSC-ben elkerülhetetlen. Példájuk nem egyedi, hasonló bezárásokról hallhatunk az ország minden részéről. Szakemberek szerint a megoldáshoz elkerülhetetlen a kormányzati beavatkozás, mivel megoldást kell találni a könny?ipari ágazat összeomlásának megakadályozására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!