hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támadás a feketék ellen
A fagy után még a határőrök is jönnek

2003. 06. 23.
Sanyi huszonhat éves, erdélyi magyar, ifjú felesége és két kisgyermeke van. Őket tavasszal és ősszel is több hónapra ott kell hagynia: jön Magyarországra dolgozni. Azt mondja, kint huszonötezer forintnak megfelelő minimálbért kapna – már ha lenne munkája. Nálunk, az alföldi szőlőkben dolgozva ennek a dupláját is megkeresi, és mivel ezt az összeget nem terheli a rezsi, hazatérve két-három hónapig is megélnek belőle. Sanyi örül, hogy itt dolgozhat, egyet viszont nem ért: miért üldözi őt a magyar hatóság, mikor neki csak egyetlen célja van: a megélhetés.



A határőrség által elfogott feketemunkások az Alföldön. Olcsó munkás Fotó: MTI

Sanyi nincs egyedül: évente több ezer külföldi érkezik hosszabb-rövidebb időre Magyarországra, hogy munkavállalási engedély nélkül, "feketén" dolgozzon. A pontos számokat nehéz megbecsülni, az azonban biztos – az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség tájékoztatása alapján –, hogy leginkább románok és ukránok, pontosabban román és ukrán állampolgárok (sokan közülük magyar nemzetiségűek) érkeznek hozzánk, akik elsősorban az építőiparban, a feldolgozóiparban és a mezőgazdaságban igyekeznek hasznosítani munkaerejüket. A keletről érkező dolgozók nagy előnye a hazaiakkal szemben, hogy kevesebb bérért is elvállalják azt a munkát, amire gyakran kiemelt fizetést ígérve is nehéz munkásokat toborozni. Ez a helyzet talán a mezőgazdaságot érinti legérzékenyebben: a nagy szőlőtermelő vidékeken a gazdák jelentős része tönkremenne, ha elesne a külföldi munkaerőtől, hiszen itthon szinte lehetetlen napszámost találni, pláne olyat, aki megfizethető áron dolgozik. A jelenlegi törvényi szabályozás értelmében azonban meglehetősen bonyolult és hosszadalmas procedúra után lehet csak külföldieket alkalmazni, így marad az illegalitás. Nos, ezért üldözik a magyar hatóságok Sanyit és a hozzá hasonló munkavállalókat.

Hadjárat a földeken

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!