hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ártatlanul
Az igazságszolgáltatás áldozatai

2002. 10. 14.
Ebben az évben 336 kártalanítási pert indítottak az állam ellen olyan személyek, akik ártatlanul kerültek előzetes letartóztatásba, vagy jogerős ítéletet követően megkezdték büntetésük letöltését, majd kiderült: nem ők voltak az elkövetők. A sértettek összesen 56,7 millió forintot várnak az államtól. Az ártatlanul bebörtönzöttek tényleges száma a peres ügyek többszöröse is lehet, ugyanis sokan vannak, akik nem indítanak kártalanítási pert. 



Varga Zsolt. Tizenegy hónapon át tartották fogva ok nélkül Fotók: a szerző

Varga Zsolt már fél éve ült börtönben, amikor egy újságcikkből megtudta, hogy a rendőrség elfogta annak a rablásnak a tetteseit, amelylyel őt vádolták. Annak ellenére, hogy a valódi elkövetők megtalálása egyértelműen bizonyította Varga ártatlanságát, a férfinek még további öt hónapot kellett a cellában töltenie. 

A tettesek aranykelyheket, feszületet, szentségmutatót raboltak el a kápolnai katolikus templomból. A rendőrség a büntetlen előélet? Varga Zsoltot és társait gyanúsította meg a cselekménnyel. "Azzal nyitottak, hogy biztosan mi voltunk, mert valaki látta, és hogy valljuk be, mert úgyis ránk bizonyítják." A nyomaték kedvéért 

a gyanúsítottakat többször megverték. Hiába tanúsították Varga felesége és szomszédai, hogy 

a rablás időpontjában a férfi otthon tartózkodott, "még a tévéműsort is elmondtam", ez sem használt. "Meg voltam már akkor verve, nagyon csúnyán. Tenyérnyi felület nem maradt, ahol ne lettem volna véraláfutásos, nem láttam, úgy bedagadt a szemem." Nyolc rendőr verte gumibottal, ruhafogassal a székhez bilincselt Vargát és sógorát, akik a végén már egymáson nevettek. Kínjukban. 

Négy nap múlva – egy tanúvallomásra hivatkozva – előzetes letartóztatásba helyezték őket. "Amikor már bent voltam, egyik hajnalban a feleségemet is behozták kihallgatásra. De úgy, hogy a három hónapos kislányunkat meg otthagyták egyedül a házban, hiába szólt a rendőröknek az asszony."

Varga tíz és fél hónapot töltött előzetes letartóztatásban. Az első fél évet egyedül, egy kétméterszer egyhúszas zárkában. Se csomagot, se levelet nem kaphatott; "azt is csak utólag tudtam meg, hogy a kislányom elkezdett járni". A verések miatt feljelentést tett a katonai ügyészségen, az illetékesek azonban csak négy hónap elteltével kezdtek vizsgálódni, addigra viszont elmúltak az ütlegelések nyomai. Legalábbis a fizikaiak. "Kegyetlen volt, közeledett a karácsony, a szilveszter, én meg család nélkül, bent, ártatlanul. A kislányom tartotta bennem a lelket." 

Hat hónap elteltével felcsillant a szabadulás reménye: Varga Zsolt 

a cellájába juttatott megyei lapban olvasta, hogy a rendőrök elfogták a kápolnai templom kirablóit. Azonnal szólt az ügyét vizsgáló tisztnek, a válasz azonban lehangoló volt: további négy és fél hónap fogda. Hogy miért, arról Vargának csak sejtései vannak: "Gondolom azért, hogy a rendőrök valahogy kimossák magukat ebből az ügyből. Mert ott volt a hamis tanú, akit ők készítettek fel, aki miatt meg lehetett hosszabbítani a letartóztatásomat." 

Varga tíz és fél hónap után szabadult. Az elsőfokú tárgyalásra két év múlva került sor. Az ügy előadója a már említett "tanúval" szabályosan bemagoltatta a vallomását, így az illető a bíróságon is elmondta, kik, mikor, hol és hogyan hatoltak be a templomba, milyen táskákban vitték magukkal a zsákmányt, sőt, szakszer? leírással szolgált az elrabolt kegytárgyak méretéről, díszítéséről, funkciójáról. "Olyan pontosan tudott mindent, mintha régiségkereskedő lett volna." Ráadásul mindezt távolról, a falusi éjszaka vaksötétjében látta a tanú, a tisztelt bíróság azonban nem habozott ítéletet hozni Vargáék ellen: első fokon két év nyolc hónap fegyházat szabott ki – fejenként. 

A férfi új ügyvédje fellebbezést nyújtott be. A másodfokú bíróság ejtette a vádat. A bíró állítólag csapkodta mérgében az asztalt az elsőfokú ítélet nyilvánvaló igazságtalanságát látva. Ennél több következménnyel azonban nem járt az ügy sem az elsőfokú bíróság, sem a rendőrség számára. A Vargát tíz és fél hónapig ártatlanul fogdában tartó tiszt ma is eredeti munkahelyén dolgozik, csak magasabb beosztásban. "Nemrégiben összetalálkoztunk a városban – meséli Varga. – Azt mondta, »várj csak, Zsolti, egyszer úgyis elkaplak«."



***

Ónodi Zoltán: 



Ónodi Zoltán. Lelkileg összetörték 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!