hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Guberál a kerület
Most intézem a feltámadásomat

2002. 09. 29.
Fováros, hatodik kerület, lomtalanítás. Már hajnalban guberálók lepik el a terepet. Van, aki hátizsákkal, szatyorral, babakocsival érkezik, mások talicskával, autóval, kisteherautóval jönnek. Egyre többen vannak, némelyikük hobbiból, a többség azonban szükségbol vagy éppen hivatásszeruen kapcsolódik be a szelektív hulladékgyujtés e formájába. Néha még az is elofordul, hogy milliós értékre lelnek. 



Baba. Ez nem piskóta Fotók: Somorjai L.

Számítógép – központi egység, printer, monitor – darabokban. Három középkorú hölgy válogat a "kendermagban". Azt mondják, a fémes részek kilóra eladhatók. Épp egy hibátlannak tuno tápegységet fordítok cipom orrával a másik oldalára, mero kíváncsiságból. Még ott fekszik a lomok között, de látva érdeklodésemet, az egyik no rögtön felkapja: "Szép kis darab, muködoképes. Ócsón adom, vegye meg!" 

Utánfutós Zsigulival három férfi érkezik, vezetojüket Józsefnek hívják. Mint mondja, húsz év óta ebbol él. Öt-hat mázsa fém – ennyi fér egyszerre az utánfutóra, naponta többször fordulnak. A vasnak kilója tíz-tizenkét forint, az alumíniumé kétszáz. Van már a platón ólomcso, rézhuzal, sot muanyag permetezo. A sarokban régi villanybojler. "Muködik?" "Nem az a lényeg." "Hát mi?" "Hogy rézbol van" – néz rám barátságosan, mintha tudnom kellene, hogy a réz kilója 350-400 forintot ér. "Egy nap alatt megvan a tízes fejenként" – tippelek, mire ok a fejüket ingatják. "Á, dehogy." Értem én: nagyon alábecsültem az összeget. Annál is inkább, mert délután másutt folytatják. 

Néha a szerencse is rámosolyog a guberálókra. "Az emberek nem tudják, hogy mit dobnak ki" – állítják többen. Józsi talált már értékes festményt, aranygyurut, de a csúcs: egy régi baba. "Kibontottuk a ruháját, még rajta volt a gyártó neve az 1800-as évekbol – mondja. – A kereskedo 300 ezer forintot fizetett érte." Állítólag a porcelánfeju baba se rossz, mert fejenként 10-15 ezret ér (csak a feje!), a furészporos mackóra pedig Nyugaton is nagy a kereslet. 



Neve: Senki



Rudi üveggel 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!