Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Uniós fizetések
Kevesebb pénzt az eurobürokratáknak

Brüsszelben komoly vitát váltott ki a helyben dolgozó mintegy ötvenezer uniós alkalmazott fizetésének emelésére tett javaslat. A bizottság úgy véli, hogy alkalmazottainak havi bérét legalább 3,7 százalékkal kell emelni, míg a tagországok húzódoznak attól, hogy emeljék a befizetéseiket, s legfeljebb e javasolt mérték felét lennének hajlandók teljesíteni. Több tagállam elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben mindenki megérzi a válságot, az uniós alkalmazottak nem vállalnak áldozatot. Ezért az Európai Tanács úgy döntött, megfelezi a javasolt emelést. Az Európai Bizottság ugyanakkor ragaszkodik az előírt számításhoz. Itt lenne az ideje - vélik sokan -, hogy az olyan államok is, mint a Cseh Köztársaság, kijelentsék: eddig és nem tovább, az unió bürokratáinak be kellene érniük valamelyest szerényebb követelésekkel.

Sikerült megfejteni
Megvan az ősi felirat

Megfejtették a rendelkezésre álló legrégibb, az i. e. 10. századból származó héber feliratot - jelentette be nemrégiben a Haifai Egyetem Bibliatudományi Tanszéke. Az észak-izraeli nagyváros tanintézményének közleménye szerint Gerson Galil régésznek sikerült bebizonyítania, hogy a cserépdarabra tintával írt felirat Dávid király idejéből származik, és mint ilyen, a legősibb írásos héber szöveg. A 15-ször 16,5 cm-es töredéket másfél éve találta a Jeruzsálem közelében fekvő Hirbet Keifa lelőhelyen egy másik régész, Joszef Garfinkel. A szöveg a szegényekkel, a rabszolgákkal, az idegenekkel, az özvegyekkel és az árvákkal szemben elvárt bánásmódot taglalja. A szavak a héber szókincsből valók, és a fogalmak a Bibliából ismertek.

Az amerikai „Kék fény"
Gyilkost fogatott el

Négyszeres gyilkost segített elfogni az Egyesült Államokban egy rendszeres bűnügyi tévéműsornak az előzetese.  Egy floridai motel tulajdonosainak elég volt, hogy pár pillanatra megjelent a képernyőn egyik vendégük képe. Azonnal felismerték, és máris telefonáltak a rendőrségre: náluk időzik a körözött férfi, aki négy rokonával végzett még novemberben a hálaadás napi vacsorán. A műsor címe America's Most Wanted - Amerika „legkörözöttebbjei". A mostani már az 1099. eset volt, hogy a műsor segített elfogni valakit. Ezt az eredményt huszonkét év alatt produkálta. A műsort átlagosan hatmillióan nézik.