Kereső toggle

Homokvihar Ausztráliában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szerda reggel mintegy 600 kilométeres sávban sivatagi eredetű por borította be Ausztrália keleti partvidékét. A homokvihar a térség időjárását alakító erős hidegfront miatt alakult ki. A frontot kísérő erős szél az állam szárazság sújtotta belső területei felől szállította a homokot a kontinens keleti része fölé. Az ausztrál meteorológusok tájékoztatása szerint a levegőszennyezettség, mióta 1970-ben  elkezdődtek a légszennyzettségi mérések, még soha sem volt olyan magas, mint szerda reggel.
A rossz látási viszonyok miatt a légiközlekedés és a kompforgalom is szünetelt. Gyakran hívták a mentőket, az asztmások fulladtak a homoktól. Az utcákon sokan maszkot viseltek. Új-Dél-Wales tartományban, Sydneytől délnyugatra jégeső pusztított. Queensland államban a bozóttüzek miatt aggódnak a hatóságok. A száraz és szeles idő különösen kedvez a természetben nagy károkat okozó tűzvészek kialakulásának.
A tűzoltók Brisbane és Townsville között jelenleg 10 helyen küzdenek a lángokkal. Melbourne-től délkeletre két kisebb földrengés okozott riadalmat. Szerencsére jelentős anyagi kár sehol sem keletkezett.