Kereső toggle

Autómentes Nap dugókkal

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kedden, az Autómentes Nap zárásaként rendezték meg Budapesten a hagyományos kerékpáros felvonulást. 18 órától több ezer kerékpáros vonult fel a Belvárosban, a Károly körúton, a Városház tér környékén. Fél 7-kor indult a Critical Mass az Andrássy úton, ezután a Nagykörúton, majd a Rákóczi úton tértek vissza a Károly körútra. Mivel a kerékpárosok a forgalomban haladtak, most először büntették meg a rendőrök a szabálytalanul közlekedő bicikliseket.

A 2004 óta évente kétszer – áprilisban, a Föld Napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon – megrendezett megmozdulások célja a kerékpározás mint gyors és környezetbarát, a várost és lakóit egyaránt kímélő közlekedési forma népszerűsítése, valamint a döntéshozókra való nyomásgyakorlás annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján, az Európai Autómentes Napon tartott demonstráció fő követelése, hogy épüljön kerékpársáv a Nagykörúton. A kerékpárosok ezenkívül azt is szeretnék elérni, hogy tegyék átbringázhatóvá a belvárosi hidakat, cseréljék meg az Andrássy úti bicikli- és parkolósávot, épüljön több kerékpártároló, tartsanak rendszeres forgalomszámlálást, valamint módosítsák a KRESZ-t úgy, hogy kompatibilisebb legyen a kerékpározással.