Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Holt-tengeri tekercstől Chagallig
Igazi kincsek a Szépművészetiben

A Szépművészeti Múzeum most megnyílt, „A Szentföld öröksége” című kiállítása olyan tárgyakat mutat be, melyeket eddig csak az láthatott, aki felkereste Jeruzsálemben az Izrael Múzeumot. Egyes darabok még soha nem hagyták el a múzeum falait. Most viszont nálunk is bemutatják június 24-e és szeptember 6-a között a féltve őrzött kincseket.
A kiállítás legizgalmasabb és leghíresebb darabja – melyre az Izrael Múzeum a legbüszkébb – a kétezer éves Holt-tengeri tekercsek egyik 40 centiméter hosszú darabja. Újkori képzőművészetből sincs hiány, a kiállított tárgyak között van Rodin-szobor, Rembrandt, Poussin és Chagall festménye is.

Wimbledoni teniszbajnokság
Nekik nem nyolc

A Williams nővérek és Roger Federer is könnyen jutott a füves tenisztorna negyeddöntőjébe. Már csak nyolc úr van versenyben Wimbledonban, a füves borítású versenyek csúcseseményén: az ausztrál Lleyton Hewitt és Andy Roddick, aki szintén állt már a világranglista élén, de talán akkor sem volt olyan pontos és koncentrált, mint most. Utolsóként a közönség által hajtott skót Andy Murray jutott be a negyeddöntőbe. Párosban mindkét magyar még versenyben van. Babos Tímea és Susányi Zsófia külföldi társ oldalán indul, s mindketten kiemelt egység tagjai.

Az egykori NDK-t
A németek fele élhetőnek tartja

A szövetségi kormány által megrendelt friss reprezentatív országos felmérés üzenete az, hogy a keletnémetek jelentékeny része úgy gondol vissza az NDK-s időkre, mint amikor boldogabban és jobban lehetett élni, mint manapság. A közvélemény-kutatás összességében azt mutatja ki, hogy azoknak van sokkal rosszabb véleményük az NDK-ról, akik nem éltek benne, tehát a nyugatnémeteknek. Ha otthon a szülők nem beszélnek a gyerekeknek mindarról, hogyan működtek ezek a rendszerek, mit csináltak titkosügynökök százezrei, akkor érdektelenségbe fullad a kommunista NDK-s múlt. Ez megengedhetetlen, ebből le kell vonni a tanulságokat.