Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elkerülhették volna?
Keresik  a fekete dobozt
Lassan sikerül belőniük a fekete doboz körülbelüli helyét a múlt hét hétfőn lezuhant Air France-repülőgép után kutatóknak – írja az Associated Press. A brazil haditengerészet megtalálta a szerencsétlenül járt Airbus farkát, ahol el szokták helyezni az adatrögzítő fekete dobozt is. William Waldock oldaltörésre gyanakszik. Az arizonai Repülési Egyetem szakértőjének nyilatkozata szerint: „Mindez megerősítheti azt az elképzelést, hogy a gép repülés közben szakadt szét.” Belső feljegyzések több hiba lehetőségét is bizonyítják, amiket figyelembe véve elkerülhető lett volna a katasztrófa. Peter Goelz repülésbiztonsági szakértő szerint, ha megállapítják egyes elhunytak személyazonosságát (már 29-et megtaláltak), akkor az is kiderülhet, hogy az Airbus mely részén ültek. Ezt és a sérüléseiket figyelembe véve kiderülhet, mi okozta a halálukat, és hogy mi történhetett a gépen.

Babilon megnyitja kapuit
Újra látogathatók az ókori város romjai
Az ókori Babilon romjai – vagy azok utánzatai – ismét látogathatók Irakban a diktatúra és az elhanyagoltság évtizedei után. A kormány megnyitotta Babilon magjának feltárt romjait is, amelyek a 2003-as amerikai invázió óta le voltak zárva. Hiába tiltakoztak az archeológusok, hiába mutattak rá, hogy ez a lépés további károkat okozhat mindabban, ami megmaradt a világ egyik legelső nagyvárosából. Belépő ellenében meg lehet tekinteni annak a hatalmas kirabolt palotának az üres maradványait, amelyet Szaddám Huszein az 1980-as években építtetett, és a dombot is, amelyen a komplexum található.

Nagyvárosok életminősége

New Yorknál is jobb Budapest
A kelet-európai EU-országok nagyvárosai közül Budapesten a legjobb élni az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint. Az EIU-nak üzleti kiküldöttek számára rendszeresen elkészített, az idén 140 nagyvárost tartalmazó életminőségi listája öt átfogó kategória – stabilitás, egészségügyi ellátás, oktatás, kultúra és környezet, valamint infrastruktúra – alapján osztályozta a térségbeli városok „élhetőségét”, ez alapján pedig Budapestet hozta ki győztesnek. Az idei élhetőségi lista első helyezettje a kanadai Vancouver, utána Bécs, majd az ausztráliai Melbourne következik. A legélhetőbb amerikai város az EIU felmérése szerint a 29. helyre sorolt Pittsburgh. New York közvetlenül Budapest után következik az 56. helyen.