Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

USA: magyar utazók
Többen mennének
Több mint negyvenezer magyar utazott tavaly az Egyesült Államokba. Idén pedig kétszer annyian kérnek az elektronikus rendszerben beutazási engedélyt, mint ahányan vízumot igényeltek, amikor ez még kötelező volt. A vízumkötelezettség tavaly november 17-én szűnt meg, a nagykövetség sajtóattaséja szerint azóta a kérelmezőknek kevesebb mint fél százalékát utasították el. Az elektronikus rendszerben kért engedéllyel az utazhat, akinek chipes, bordó útlevele van, és három hónapnál kevesebbet akar az Egyesült Államokban tölteni.

Lógni fog Ali
Az iraki mészáros
Hétfőn harmadízben ítélte halálra az iraki legfelsőbb bíróság a csak „Kémikus Ali”-ként emlegetett Ali Haszan al-Majidot. Az emberiség ellen elkövetett szörnyű bűntetteiért tizenhárom társával együtt kell megfizetnie. A Szaddám-rezsim volt védelmi minisztere 4000 kurd falu elgázosításáért és többtucat siíta muszlim legyilkolásáért felelős. Al-Majidot 2003-ban a bevonuló amerikai erők tartóztatták le.

60-100 öngyilkos évente
Segélykiáltások
Egyre fenyegetőbb jelenség a csoportos gyermeköngyilkosság Magyarországon – figyelmeztetnek a telefonos lelkisegély-szolgálatok. Az utóbbi időben ugyanis érezhetően több olyan fiatal telefonál, aki nem egyedül készül a halálra. A többség testvéreit vinné magával – írja a Független Hírügynökség. A gyermek- és serdülőkori öngyilkosság fő okaiként emlegetett elutasító család, iskolai kudarcok, bántalmazás mellett mostanában egyre gyakoribb a szegénységtől való félelem. A szakemberek tapasztalatai szerint a gyerekek nyűgnek érzik magukat az állásuk elvesztése miatt nehéz helyzetbe került szüleik nyakán. Ráadásul gyakorta tanúi a szülők erre utaló megjegyzéseinek. A megoldást saját eltűnésükben látják. Az öngyilkosság a harmadik leggyakoribb halálok a gyerekek, illetve a serdülők körében. Az öngyilkosságot mindig megelőzi egy elmaradt utolsó beszélgetés. A gyerek ugyan megkísérli ezt, de nem talál hozzá partnert. Ezt a szerepet próbálják betölteni a telefonos lelkisegély-szolgálatok, amelyek tavaly 128 ezer hívást fogadtak.