Kereső toggle

Fiatalon is szegények a magyarok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„A növekvő egyenlőtlenség polarizálja a társadalmakat, megakadályozza a nemzedékek közti mobilitást, és megnehezíti a tehetséges, keményen dolgozó személyeknek, hogy érdemeiknek megfelelő pozícióba kerüljenek” – mondta Michael Förster, az OECD szociálpolitikai részlegének vezető szakértője egy hétfői sajtótájékoztatón.

A magyar átlagjövedelem 2005-ben 11 ezer dollár volt, az OECD-átlag fele. Kis mértékben meghaladta Lengyelország és Szlovákia szintjét, de mintegy 30 százalékkal maradt Portugália alatt. Érdekes módon azonban a legszegényebb magyarok és portugálok jövedelme megegyezett.
A szegénység megelőzéséhez nem elegendő önmagában a munkára fókuszálni, hiszen a keresetek lehetnek alacsonyak, a munkahelyek instabilak – állítja az OECD és a Tárki felmérése. Azt tanácsolják, hogy a munkanélküli-segélyezés helyett a kormányok tegyenek többet az emberek munkában tartásáért. A reáljövedelmek növekedtek, még a szegények esetében is, ám minden negyedik családnak nehézséget okoz az alapvető fogyasztási cikkek, megfelelő lakáskörülmények előteremtése. Az OECD-országokban ezzel szemben a lakosságnak átlagosan „csak” a nyolcada él hasonlóan rossz körülmények között.