Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alaszkai gázvezeték
Palin kérése Obamához
Sarah Palin, az elnökválasztáson vesztes republikánus alelnökjelölt a közelmúltban egy különleges kéréssel fordult Obamához, ugyanis levélben kérte az elnököt, hogy támogassa az Alaszkában létesítendő gázvezeték megépítését. A csővezeték több előnnyel is járna, mivel munkahelyek ezreit teremtené meg, valamint magának az államnak is dollármilliókban mérhető hasznot hozna. Palin ezzel a lépésével tulajdonképpen nyomást kíván gyakorolni Obamára, akit ezúton is emlékeztet arra, hogy kampányában támogatta a terveket.

17 év kóma után halál
Olasz eutanáziavita
A 38 éves Eluana Englaro hétfő este hunyt el, miután a kórházi dolgozók – az olasz Legfelsőbb Bíróság döntésének megfelelően – lekapcsolták az életfunkcióit fenntartó gépekről. Englaro családja évek óta harcolt azért, hogy a balesete óta kómában fekvő nő meghalhasson – írja a Times Online. Berlusconi egy olasz lapnak nyilatkozva kijelentette: Englaro nem természetes módon halt meg, tehát meggyilkolták, így szerinte ő lett az egyetlen ember Olaszországban, akit halálra ítéltek.
A miniszterelnök kifejezetten Giorgio Napolitanót hibáztatta az eset miatt, mivel – mondta Berlusconi – a köztársasági elnöknek kellett volna segítenie abban, hogy az orvosok döntésének megmásításáról szóló jogszabályt időben elfogadják.

Kutatók is támogatják
Biobenzin algákból
A jövőben tengeri algák alkothatják egy újfajta bioüzemanyag alapját. A Shell olajvállalat Hawaii szigetén egy kísérleti üzemet tervez tengeri algák termesztésére. A cég bejelentése szerint az algákból növényi olajat nyernének ki, amely ezután egy második generációs bioüzemanyaggá alakítható. Az algák ígéretes és sokoldalú nyersanyagnak számítanak, ugyanis gyorsan növekednek, és gazdagok növényi olajokban. Ezenkívül a tenger fenekén termeszthetők, így csak elenyésző termőföldet és édesvizet igényelnek. Egy nap folyamán képesek megtöbbszörözni a tömegüket, és egy hektárra vetítve lényegesen több olajat adnak, mint például a repce, a pálma és a szója. Hosszú távon az algatelepek képesek lennének a különböző üzemek (például erőművek) által termelt szén-dioxid megkötésére.