Kereső toggle

Kiléptek a liberálisok a román kormányból

Szakadási pont

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Visszahívta minisztereit a kormányból a romániai Nemzeti Liberális Párt (PNL), és egyúttal lemondásra szólította fel Victor Ponta miniszterelnököt. A kormányzó pártok nem tudtak megegyezni a kormány átalakításában, így a három hete a színfalak mögött  zajló politikai adok-kapok után már biztos, hogy szakad az eddigi koalíció.

Akormányból való kilépésről a PNL állandó tanácsa döntött nagy többséggel kedd esti ülésén. A liberális miniszterek és államtitkárok szerdán hivatalosan is benyújtották lemondásukat. A párt Victor Ponta kormányfőt is felszólította a lemondásra, arra hivatkozva, hogy a Szociálliberális Szövetség 2012-ben szerzett kétharmados többsége a liberálisok nélkül már nem létezik. A hetek óta vitázó pártok nem tudtak megegyezni a kormány szerkezetének átalakításáról és a megüresedett miniszteri tisztségek elosztásáról.
A Victor Ponta vezette szociáldemokraták több kisebb párttal együtt törékeny többséggel rendelkeznek a bukaresti parlamentben. „Az eset nem példa nélküli a román kormányok életében, eddig szinte minden román kormány eljutott a szakadás pontjáig” – mondja lapunknak Ferenczi Zsolt háromszéki újságíró publicista. A mostani eset talán abban más, hogy egy eleve működésképtelennek ítélt politikai formáció ilyen sokáig tudta húzni-halasztani a belső feszültségek felszínre törését. Vélhetően az ügy folyatatása sem tartalmaz új elemeket, hiszen a miniszterelnök eddig is folyamatos jó viszonyt ápolt az RMDSZ-szel.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta: nem érkezett még felkérés a kormányfő részéről az esetleges koalíciós tárgyalásokra, és a szövetség nem is sürgeti azt. A liberálisok döntése az elnök szerint nem volt váratlan, ugyanakkor nem volt helyes döntés sem. „Egy évvel ezelőtt azért álltak a választók elé, hogy együtt kormányozzanak négy évig. Erre hatalmazta fel őket a nagy többség” – vélekedett Kelemen Hunor. A miniszterelnök felelőssége, hogy olyan megoldást találjon, hogy az ország stabilan kormányozható legyen. Ugyanakkor ez nem csupán a miniszterelnöknek, hanem minden politikusnak a felelőssége, hiszen az emberek nem azért juttatták be őket a parlamentbe, hogy botrányból botrányba vezessék az országot, ez éppúgy vonatkozik a mi politikusainkra is – emlékeztetett az elnök.
Arra a kérdésünkre, hogy ilyen feltételek mellett vállalná-e az RMDSZ a kormányzást, Kelemen Hunor kitérő választ adott: „Nem szeretek üzengetni tárgyalások előtt, ezért általánosan fogok fogalmazni: a kisebbségi jogokkal, az erdélyi magyar közösséget érintő kérdésekkel, illetve gazdasági, szociális kérdésekkel kapcsolatos elképzeléseink vannak, ezekről fogunk tárgyalni, ha megkeresnek. Az RMDSZ elnöke szerint a kormány átalakításának az ország érdekében gyorsan kell lezajlania. Véleménye szerint a jövő héten kialakul a kormány új összetétele. Politikai, gazdasági szempontokat figyelembe véve nem szabad ezt tovább húzni.

Tőkés fidesz-színekben

Az Erdélyi Magyar Néppárt arra kérte fel Tőkés Lászlót (képünkön), hogy fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért – jelentette be  Toró T. Tibor, a párt elnöke. Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, ezért a májusi EP-választáson nem állít saját jelöltlistát, írja az MTI. A párt azért döntött így, mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elutasította az EMNP kezdeményezését az erdélyi magyar politikai szervezetek választási koalíciójára. Az RMDSZ a hétvégén jelentette be, hogy az EP-választásokon külön indul. A párt jelöltlistáját az RMDSZ jelenlegi EP-képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba vezetik. Kelemen Hunor elnök bejelentette: az állandó tanács arról is döntött, hogy az RMDSZ a Magyar Polgári Párttal tárgyal. Ha sikerül együttműködési megállapodást kötniük az MPP-vel, az RMDSZ listájára az MPP jelöltjeit is felveszik, de a lista két első helyén mindenképpen az RMDSZ jelöltjei lesznek. Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Választmánya úgy értékelte, az RMDSZ ezzel az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét kockáztatja. Tőkés László és az RMDSZ viszonya hosszú évek óta megromlott: Tőkés 1996-ban azt kifogásolta, hogy az RMDSZ részt vesz a román kormánykoalícióban. A 2000-es romániai parlamenti választások előtt arra szólította fel a magyarságot, hogy ne szavazzanak az RMDSZ-re. Tőkés tiszteletbeli elnöki tisztségét 2003-ban törölte el az RMDSZ. Tőkés László ezután az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésébe kezdett.  A 2000-es években többször próbált közvetíteni az RMDSZ és az erdélyi Magyar Polgári Párt között. A 2009-es romániai EP-választáson az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az RMDSZ közös jelöltjeként szerzett mandátumot.  Alacsony részvétel mellett a szavazatok kilenc százalékát kapta meg. A választási hatóságoknál RMDSZ-jel alatt bejegyezett közös listát Tőkés László, az EMNT elnöke vezette, mellette az RMDSZ két politikusa, Winkler Gyula és Sógor Csaba szerzett még EP-mandátumot. A volt püspök szinte beiktatásának napján szembefordult az RMDSZ vezetőségével, és a teljes székelyföldi autonómia kivívását tűzte az erdélyi magyarság zászlajára. 2010 júniusában az EP alelnöki posztjáról leköszönő Schmitt Pál utódjául jelölte a Fidesz, majd az Európai Néppárt frakciója meg is választotta. Az Erdélyi Magyar Néppárt Tőkés László ötlete nyomán alakul meg 2012-ben, jelentős anyaországi segítséggel. A 2012-es parlamenti voksoláson az RMDSZ a képviselőházi voksok 5,13 százalékát, az EMNP a szavazatok 0,64 százalékát szerezte meg. Romániának 32 helye lesz a május végén megválasztandó Európai Parlamentben. A romániai magyarság az ország lakosságának 6,5 százalékát teszi ki.

Olvasson tovább: