Kereső toggle

"Brüsszel ma arababb az araboknál"

Eugene Kontorovich szerint ez nem riasztja el Izraelt a bibliai területek visszacsatolásától

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Trump-terv elérhető távolságra hozta azt, hogy Izrael hivatalosan is birtokba vegye azoknak a területeknek egy részét, amelyeken túlnyomó többségben zsidó települések állnak. A döntés jelentőségéről és várható következményeiről beszélgettünk a téma egyik legnevesebb izraeli–amerikai szakértőjével.

Az új izraeli kormány arra készül, hogy júniusban napirendre tűzi a Nyugati part zsidók lakta területeinek részleges annektálását. Szinte kizárólag zsidók lakta településekről van szó, ezért felmerül a kérdés, vajon egyáltalán helyes kifejezés-e annektálásról, visszacsatolásról beszélni?

– Az annektálás egy jogi fogalom, amelyet nagyon pontosan meghatároz a nemzetközi jog. Ez a definíció erre a helyzetre nem vonatkozik, mert annektálásról akkor beszélünk, ha az egyik ország egy másik országnak a területét saját magához csatolja. Például, amikor Oroszország megszállta a Krím-félszigetet, akkor azt mindenki egyértelműen annektálásnak tekintette. A Krím-félsziget ugyanis egy másik állam, Ukrajna területéhez tartozott. Itt azonban nincs erről szó, hiszen amikor Izrael 1967-ben elfoglalta ezeket a területeket, azok nem jordániai területek voltak. Jordánia maga is katonai erővel foglalta el ezeket a területeket 1949-ben, egy hódító háború során. Senki nem ismerte el ezeket Jordánia részének.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: