Kereső toggle

A koronavírus hozza el a készpénzmentes társadalmat?

A digitális jegybankpénz hódítása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A koronavírus a mindennapi rutinunk megváltoztatására kényszerített bennünket. A járvány gazdasági és társadalmi hatásairól jószerivel csak találgatásokat olvashatunk, amelyek talán egyetlen közös pontja, hogy a világ, amiben élünk, nem lesz már többé ugyanaz. Ezek közül a változások közül talán a készpénz visszaszorulása lesz az, amely a leginkább befolyásolhatja az életünket hosszú távon.

A készpénzellenes lobbi már a koronavírus-járvány előtt is komoly támogatói bázist tudhatott maga mögött. A világ számos országának kormányai igyekeznek gátat szabni a készpénz széles körű használatának: Dániában vagy Izraelben például egyenesen hivatalos kormányzati narratíva erősíti meg a készpénzmentes társadalom iránti törekvést. Más országokban különféle szabályozásokkal maximalizálták a készpénzes tranzakciók összegét, Olaszországban például már magánszemélyek között is 1000 euró a készpénzes tranzakciók felső értékhatára. A készpénzfelvétel költségeinek megemelése szintén a digitális, ellenőrizhető fizetési módok felé tereli az embereket.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: