Kereső toggle

Von der Leyen felelősségéről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg többen pozitívnak tartják, hogy a Juncker-féle bizottsághoz képest von der Leyen máshogy kommunikál a vírussal küzdő tagállamokkal, és megpróbálja anyagilag támogatni őket, illetve sokan remélik, hogy a mostani küzdelem a nemzetállamok együttműködését erősítheti, érdemes a kérdést egy másik aspektusból is megvilágítani.

Amit az Európai Unió vezetői (és bizonyos európai kormányok) eddig a válságkezelésben mutattak, az sok tekintetben a kínai kommunisták és az iráni ajatollahok válaszaira emlékeztet.

De nézzük először a kormányokat. Az (Olaszország északi részén kifejezetten tragikus következményekkel járó) járvány elmúltával fel kell tenni a kérdést például, hogy miért hagyta odáig fajulni a Conte-kabinet a helyzetet, hogy annak naponta (!) 3-400 ember essen áldozatul, és végül Olaszország teljes lezárása jelentsen rá megoldást (vagy még az sem)? De az is kérdés, hogy miként engedhetett többszázezres feminista tüntetéseket március elején a spanyol baloldali kormány, amikor már minden komolyan vehető szakértő és nemzetközi szervezet verte a tamtamot a járvány ügyében?

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: