Kereső toggle

Víruslázadók és víruspartik: Felelőtlen fiatalok fenyegetik a közegészséget

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Számtalan kormányzati, orvosi és egyéb fórumon hívják fel az emberek figyelmét a higiéniai, otthonmaradási és távoltartási szabályok fontosságára. Ám úgy tűnik, különösen a fiatalabb generációk körében, nem mindenkinek ment át az üzenet és sokan sportot űznek az elővigyázatossági regulák áthágásából.

Florida tengerparti városait a tavaszi szünetben bulizni vágyó egyetemisták sokasága árasztja el, akik semmi mást nem akarnak, csak hogy a vizsgaidőszak után alaposan kitombolják magukat. Ezzel szemben még a gyorsan terjedő koronavírus sem jelentett elrettentő erőt: idén is fiatalok ezrei jelentek meg Miami, Tampa és Fort Lauderdale strandjain, tudatosan fittyet hányva minden higiéniai és távoltartási szabályra. Legalábbis amíg karhatalommal le nem állították a „carpe diemezőket”.

„Úgysem halunk meg”

Az internetet bejárták a járványidőszak alatt is zsúfolásig megtelt floridai strandokról készült fotók. De olyan videók is nyilvánosságra kerültek, amelyekben a vakációzók tudatosan megszegik a távoltartási szabályt. „Ha elkapom a vírust, hát ez van. Nem fogom hagyni, hogy ez tönkretegye a bulit” – hangzott el egy másik videóban. Mások megjegyezték, hogy a szegénység vagy az éhezés sokkal nagyobb problémát jelent a vírusnál, és különben is több hónapja a szünetre vártak, és jól érzik magukat: jöjjön, aminek jönnie kell.

Ami várható volt, be is következett. A Tampai Egyetem a napokban bejelentette, hogy több szünetről visszatérő hallgatójuk tesztje pozitív lett azután, hogy több más társukkal együtt utazgattak az államban. A fegyelmezetlenség miatt Ron DeSantis, Florida kormányzója elrendelte, hogy a strandok és a bárok harminc napig tartsanak zárva és az utcán ne tartózkodhassanak tíz főnél nagyobb csoportok.

Senki sem immunis

A floridai eset mellett a számok is azt mutatják, hogy a fiatalabb generáció ugyan valamivel védettebb, de mégsem sebezhetetlen a vírussal szemben. Az idősebbek számára valóban könnyebben válhat halálos kimenetelűvé, azonban a 40 év alattiakat is igencsak meggyötri. Az elmúlt hónapban Floridában kórházba került betegek 20 százaléka, az eddig megfertőzötteknek pedig majdnem 30 százaléka 20 és 44 év közötti, bár a halálozási arány messze alul marad az idősebbekével szemben.

Donald Trump is értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a fiatal generáció védettnek gondolja magát. Erre a tévhitre elég kijózanító cáfolat New York állam kormányzójának, Andrew Cuomónak az állítása is, miszerint az államban regisztrált betegek több mint fele 18 és 49 év közötti.

Azonban a floridai hatóságok igencsak megkésett reakciója egy újabb problémát vet fel. Sokan ugyanis attól tartanak – nem alaptalanul –, hogy a Floridában ellehetetlenedő egyetemisták, ha visszatérnek a saját városaikba, tovább terjesztik majd a fertőzést. Ilyesmire precedens is van: az ausztriai Ischgl városka hatóságai is nagyon lassan reagáltak, mivel a település frekventált síparadicsom és buliközpont. A hazatérő mulatozók pedig majdnem egész Skandináviában elterjesztették a fertőzést (Norvégiában egy héttel ezelőtt 1400 fertőzöttről tudtak, ennek 40 százaléka pedig közvetett módon Ischglből kapta el a vírust).

Tesztek hiányában pedig nem igazán lehet tudni, hogy hány vakációzó fertőződött meg igazából Floridában, hiszen köztudottan a tünetmentes fertőzöttek is képesek továbbadni a vírust, sőt a páciensek tíz százalékának olyan embertársa adta át a vírust, aki nem produkált tüneteket. Ráadásul az egyetemisták nagy része még a lappangási időszakban van, így nem igazán lehet megjósolni, hányan kaphatják el az alkoholgőzös partikon játszi könnyedséggel terjedő fertőzést.

Nem csak Amerikában

Tévedés lenne viszont azt gondolni, hogy a vírusvédelem semmibevétele az amerikai egyetemisták sajátja lenne. A COVID-19 által leginkább érintett nyugat-európai országokban rendszeresen rendőri erőre van szükség a „víruslázadók” megfékezésére, akik ráadásul gyakran ellen is állnak a hatóságoknak (Párizsban például egy rendőr figyelmeztetett egy társaságot a távolságtartásra, egyikük azonban megharapta a kezét).

Németországban komoly fejtörést okoz az úgynevezett víruspartik terjedése is. Valamint rendszeresen hallani az időseket szándékosan leköhögő és poénból a vírus nevét kiáltozó fiatalokról. Spanyolországban pedig, ahol Olaszország után a legtöbb fertőzött van, arra kényszerülnek a hatóságok, hogy helikopterekkel járőrözzenek az illegális szabadtéri rendezvények megfékezése érdekében. A spanyolok különösen találékonynak bizonyulnak a karantén

kijátszásában: a háziállatok megsétáltatása ugyanis engedélyezve van, ezért volt, aki kecskével, más pedig dinoszauruszjelmezben merészkedett ki az utcára.

Franciaországban is dinamikusan növekszik a fertőzöttek száma, tisztviselők már azzal riogatnak, hogy kénytelenek lesznek meghosszabbítani a kéthetes karantént. Különösen nagy gondot jelent, hogy a jómódú lakosok továbbra is megpróbálnak lejárni a hétvégi házaikba, tovább növelve a veszélyét a vírus terjedésének. A rendelkezések megszegésére itt is nagy hajlandóság mutatkozik: csak az elmúlt napokban több mint 22 ezer bírságot osztottak ki a hatóságok. Christophe Castaner belügyminiszter szerint sokan azt hiszik, hogy valamiféle hősök lesznek, ha megszegik a szabályokat. „Pedig valójában ostobák vagytok és veszélyt jelentetek saját magatokra” – üzente a renitens polgároknak.

Miért lázadnak?

Sokan felteszik a kérdést, hogy vajon miért esik nehezére tömegeknek, hogy a minimális óvintézkedéseket betartsák egy ilyen vészhelyzetben. Gyakran kiemelik a hírek iránti érdeklődés teljes hiányát és a színtiszta önzést is. Azonban talán az egyik legfontosabb ok – ahogy arra a John Hopkins Egyetem társprofesszora is rávilágít – hogy az emberek nagy részénél a mindennapi tevékenységeknek, mint a partik vagy a strandra járás, semmilyen morális tartalma nincs. Épp ezért nehéz felzárkózniuk egy olyan világhoz, amelyben már igenis akár életeket eldöntő tétje is lehet annak, hogy kimennek-e az utcára vagy sem.

Ebben egyébként a szórakoztatóipar sincs feltétlen az emberek segítségére. Sem a film, sem a zenei paletta nem szűkölködik olyan alkotásokban, amelyek az apokaliptikus várakozásokat lovagolják meg és igyekeznek a világvégét tulajdonképpen partikellékként felhasználni. (Gondoljunk csak Britney Spears Till The World Ends c. slágerére vagy a híres komédiások által készített Itt a vége című filmre). De a Linkin Park, az Iron Maiden és más zenekarok repertoárjában is találhatóak olyan számok, amelyek világégésen inspirálódtak (ironikus, hogy a napokban három sátánizmussal kokettáló thrash metal együttes tagjai is megfertőződtek a vírussal turnéik során, amelyeket a járvány ellenére sem voltak hajlandóak lemondani).

A járvány egyébként a fesztiválkultúrát sem kíméli. Olyan ikonikus rendezvényeket kellett elhalasztani vagy lemondani, mint a Coachella vagy a Glastonbury fesztivál. Mindkét döntést hatalmas csalódás kísérte a fiatalság részéről. Ugyanakkor sok sztár igyekszik rajongóit józanságra inteni. Billie Eilish (aki szintén törölni kényszerült turnéját) az Instagramon is kritizálta, hogy sok fiatal azt hiszi magáról, hogy sérthetetlen és nem marad otthon. „Ez nem rólunk szól, hanem a szüleinkről, nagyszüleinkről” – figyelmeztetett a 19 éves popsztár.

Érdekes módon a magyar fesztiválgyár egyelőre nem tervez leállást.

A Sziget-csoport közleményt adott ki, hogy amennyiben később nem születik olyan döntés, ami lehetetlenné teszi, meg lesz tartva a Sziget, a VOLT és a Balaton Sound is.

Ugyanakkor persze látni pozitív példákat is arra, hogy miként reagálnak a fiatalabb generációk a vészhelyzetre. Maggie Conolly, egy brooklyni lány például papírokat ragasztott ki a lakása környékén, amelyben felajánlotta idős vagy beteg szomszédainak, hogy elintézi számukra a bevásárlásokat vagy a gyógyszerbeszerzést. Az ötlet valóságos mozgalommá vált, és most már azon dolgoznak, hogy a szolgáltatást további önkéntesek bevonásával egész New Yorkra és New Jersey-re kiterjesszék, sőt tervben van egy országos szintű hálózat is. Hasonló esetekkel szerencsére világszerte találkozni.

Olvasson tovább: