Kereső toggle

Székely lobbi: Kezdeményezés a nemzetiségek védelméért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben az EU előszeretettel foglalkozik azokkal, akik új hazát keresnek a területén, az őshonos európai kisebbségek korántsem kapnak ekkora figyelmet. A Székely Nemzeti Tanács változtatna ezen.

A magyar országgyűlés támogatja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által a nemzeti régiók védelmében indított európai polgári kezdeményezést. Ennek iktatásához az SZNT-nek egymillió támogató aláírást kell összegyűjtenie május 7-ig. (Cikkünk megírásának idején ez a szám alig haladta meg a 210 ezret.) A kezdeményezés legfőbb célja, hogy az Európai Unió dolgozzon ki egy olyan jogszabályt, amely meggátolná a nemzeti régiók, például Székelyföld mesterséges elszegényítését. A székely autonómiatörekvés élharcosai szerint ugyanis a Gyulafehérvár központú központi fejlesztési régióban diszkriminálják a székely megyéket. 

Izsák Balázs, az SZNT elnöke a Heteknek elmondta: az erdélyi magyar közösségek az elmúlt száz évben folyamatos asszimilációs nyomásnak voltak kitéve, ennek egyik legjelentősebb eszköze gazdasági jellegű volt. A többségében magyarok által lakott települések ugyanis vagy nem részesültek azokban a gazdasági beruházásokban, mint mások – és így Izsák szerint mesterségesen elszegényítették őket –, vagy ha igen, akkor román munkásokat telepítettek be, megváltoztatva ezzel az adott település etnikai arányait. Példaként a marosvásárhelyi vegyipari kombinátot említette: a korábban Székelyföld fővárosának nevezett településen többek között ez az ipari létesítmény is hozzájárult ahhoz, hogy kevesebb mint fél évszázad alatt a magyarok aránya 50 százalék alá csökkent. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: