Kereső toggle

Olajválság: Rijád és Moszkva manipulációi 2008-at idézik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem hagyta érintetlenül az olajpiacot és a két olajóriás, Szaúd-Arábia és Oroszország közötti viszonyt sem az egész világon végigsöprő koronavírus. Az olajpiac összeomlása után kérdéses, hogy melyik fél tud majd győztesen kijönni az elkövetkezendő időszakból.

A koronavírus világgazdaságra gyakorolt hatásai közé tartozik, hogy elképesztő mértékben bezuhantak az egyes olajvállalatok tőzsdei részvényei. Ezzel összefüggésben a Saudi Aramco, Szaúd-Arábia nemzeti kőolaj- és földgázipari társasága csökkentette a 2020-as évre tervezett kiadásait, ezzel is alkalmazkodva a világjárvány nyomán beálló olajpiaci körülményekhez. A Szaúd-Arábia és Oroszország között jelenleg is folyó olajárháború igen komoly fenyegetést jelent az említett nemzeti olajvállalat számára, hiszen az olajtermelő nemzetek épp a kínálat növelésére készülnek a közeljövőben.

Fertőzött olaj

Az árháború a március 9-i héten kezdődött, miután Szaúd-Arábia rávette a jelentősebb olajtermelőket, hogy mindnyájan csökkentsék termelésüket a vírus árakra gyakorolt hatásainak leküzdése céljából, azonban Oroszország – a világ második legnagyobb olajtermelője – ezt visszautasította. Ezzel pedig arra szorította Rijádot, hogy hatalmas árengedményeket tegyen, és emellett, illetve ebből következően fokozza a termelését. Az orosz együttműködés hiánya ellenére viszont az OPEC csoportnak, melynek egyébként Oroszország nem tagja – Szaúd-Arábiával az élen – sikerült megőriznie egységét.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: