Kereső toggle

Meglepetéspárt alakíthat kormányt Pozsonyban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A napokban megalakulhat az új szlovák kormány, miután az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű párt óriási meglepetésre megnyerte a választásokat. Az új kabinetben szerephez juthatnak evangéliumi keresztények is – miközben a melegjogokat szorgalmazó liberálisok nem jutottak be az országgyűlésbe.

Decemberben még 7 százalék alatt állt az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OL’aNO) elnevezésű párt, március 1-én viszont a szavazatok 25 százalékának begyűjtésével megnyerték a parlamenti választásokat. Ehhez nemcsak a Robert Fico korábbi miniszterelnök vezette Smer-SD-t kellett legyőzniük, hanem a teljes szlovák ellenzéket – lényegében a két oldal harcából kimaradva nevető harmadikként futottak be az első helyre.

„Hógolyóeffektus” – sokan ezzel a jelzővel illusztrálják azt, ami a szlovák választási kampányban az OL’aNO-val történt. A jobbközép párt, amely korábban az országos listáján is nehezen tudta feltölteni a helyeket, a finisben hétről hétre növelte támogatottságát: a választás előtt már 19 százalékot értek el, és a nagy növekedés láttán még többen álltak melléjük az utolsó pillanatban. Mindebben döntő szerepe volt a pártot vezető Igor Matovicnak, illetve az egyszerű, ám annál hatékonyabb eszközeinek. A fordulatot két kampányvideó hozta meg, amelyekben nem a látványelemek vagy az ígéretek domináltak. Először a volt Smer-es pénzügyminiszter villáját kutatták fel a francia Riviérán, majd kitűztek rá egy cédulát, miszerint az épület a szlovák állam tulajdona – azzal vádolva a politikust, hogy az ellopott uniós támogatásokból tudott a francia tengerpart legelitebb szakaszán villát építeni. Ezt követően a szlovák egészségügyi privatizációban érintett offshore cégek ciprusi székhelyére látogattak el, ahol a pártvezető arról beszélt, hogy mennyi pénz hiányzik az egészségügyből.  

A „hordószónokként” emlegetett Igor Matovictól korábban sem voltak idegenek a nem túl bonyolult, de annál kifejezőbb politikai akciók. Nyilvánosságra hozta például, amikor megpróbálták megvesztegetni, vagy hazugságvizsgálatra küldte a kollégáit, és bárkivel képes volt összeveszni, ha ezzel át tudta adni politikai üzenetét – például úgy, hogy a nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőivel dulakodott a parlementben. A politikus – aki maga is meglepődött választási győzelmükön – tíz éve van a szlovák politikában. Előtte vállalkozóként hetilapot adott ki, amely másfél millió háztartásba jutott el ingyenesen. 2010-ben a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt színeiben indult a választásokon az Egyszerű Emberek civil szervezet tagjaként: a pártlista utolsó helyeiről, meglepetésre, három társával együtt jutott be a parlamentbe. 2012-ben aztán már önállóan indultak, és több mint 8 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végeztek, mint ahogy 2016-ban is, amikor 11 százalékot értek el.       

A politikai fordulatot azonban aligha lehet elválasztani Ján Kuciak oknyomozó újságíró és párja két évvel ezelőtti meggyilkolásától. Az egész Szlovákiát megrendítő kivégzés megrendelőjéhez, Marián Kocnerhez ugyanis több szálon kötődtek kormányzati politikusok és közéleti szereplők. Ebben a helyzetben a következetes és kérlelhetetlen korrupcióellenes politikát folytató Matovic üzenete még erősebbnek hatott. Ráadásul személye az összes politikai oldalról vonzott szavazókat a szélsőjobbtól a tradicionális jobboldalon keresztül a liberálisokig. Olyannyira, hogy a kereszténydemokraták és a liberálisok be sem jutottak a parlamentbe. Utóbbiak esetében ehhez egy stratégiai hiba is hozzájárult, ugyanis pártszövetségben indultak, így 5 százalék helyett 7 százalék volt számukra a bejutási küszöb, vagyis a 6,95 százalékot jelentő 200 ezer szavazat „elveszett”. A hiányzó, mindössze ezer szavazatot alighanem Matovic pártjánál kell keresni. (Könnyen lehet, hogy az Egyszerű Emberek magyar pártoktól is vitt el szavazókat, így a Smer mélyrepülése mellett ez is hozzájárult a MOST-Híd kieséséhez, miközben a Magyar Közösség Pártja sem tudott úgy megerősödni, hogy átlépje a parlamenti küszöböt.)

Szlovákiában tehát az a helyzet állt elő, hogy a jelenlegi parlamentben senki sem kampányol majd a melegjogokért, miközben több családpárti, életvédő, Izrael-párti keresztény – köztük teljes evangéliumi – lesz a törvényhozásban, vagy akár a kormányban is. 

A szlovák kormány napokon belül megalakulhat: amennyiben a Szabadság és Szolidaritás, az Andrej Kiska volt kormányfő centrista liberális pártja, Az Emberekért, valamint a Boris Kollár vállalkozó vezette jobbközép Család Vagyunk nevű párt elnöke megegyezésre jut Matovicékkal, úgy 95 mandátumuk lehet a 150 fős parlamentben.

Olvasson tovább: