Kereső toggle

Megbuktatják a járvány közben Netanjahut?

Tábornokok puccskísérlete Izraelben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A gyorsan romló izraeli járványügyi helyzetben az ország újabb, talán az eddiginél is mélyebb politikai válságba sodródott, miután Benny Gantz és partnerei – három volt vezérkari főnök – elutasították Netanjahu miniszterelnök javaslatát, hogy csatlakozzanak a széles körű nemzeti szükségkormány megalakításához, és inkább a terrorizmust is támogató arab képviselőkből álló pártszövetséghez fordultak segítségért.

Mi történt a választás óta? Lezajlottak a pártok konzultációi az államelnökkel, és miután az 58 képviselőből álló jobboldali blokkal szemben – benne a választásokon legnagyobb támogatást szerzett Likuddal – minden más párt Benny Gantzot ajánlotta miniszterelnöknek, így Reuvén Rivlin őt kérte fel első körben a kormányalakításra. Miután megkapta a mandátumot, Gantz azonnal elutasította Netanjahu javaslatát, miszerint a járványügyi világhelyzetre tekintettel alakítsanak 6 hónapra szóló, széles körű nemzeti szükségkormányt. „Ha majd elmúlik a baj, akkor folytassuk tovább innen a politikai vitát” – üzente a miniszterelnök, aki még egy javaslatot megfogalmazott, miszerint nagykoalíciós kormányt is alakíthatnak, amelyben két évig ő, majd két évre Gantz töltené be a miniszterelnöki tisztet. Benny Gantz azonban ehelyett egyértelművé tette, hogy bármilyen is a kormány, azt csak Netanjahu nélkül tudja elképzelni. Ezért olyan kisebbségi kormányt szeretne megalakítani, amely ugyan csak legfeljebb 47 mandátummal rendelkezik, de kívülről élvezi az Egyesült Arab Lista támogatását.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: