Kereső toggle

Megbuktatják a járvány közben Netanjahut?

Tábornokok puccskísérlete Izraelben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A gyorsan romló izraeli járványügyi helyzetben az ország újabb, talán az eddiginél is mélyebb politikai válságba sodródott, miután Benny Gantz és partnerei – három volt vezérkari főnök – elutasították Netanjahu miniszterelnök javaslatát, hogy csatlakozzanak a széles körű nemzeti szükségkormány megalakításához, és inkább a terrorizmust is támogató arab képviselőkből álló pártszövetséghez fordultak segítségért.

Mi történt a választás óta? Lezajlottak a pártok konzultációi az államelnökkel, és miután az 58 képviselőből álló jobboldali blokkal szemben – benne a választásokon legnagyobb támogatást szerzett Likuddal – minden más párt Benny Gantzot ajánlotta miniszterelnöknek, így Reuvén Rivlin őt kérte fel első körben a kormányalakításra. Miután megkapta a mandátumot, Gantz azonnal elutasította Netanjahu javaslatát, miszerint a járványügyi világhelyzetre tekintettel alakítsanak 6 hónapra szóló, széles körű nemzeti szükségkormányt. „Ha majd elmúlik a baj, akkor folytassuk tovább innen a politikai vitát” – üzente a miniszterelnök, aki még egy javaslatot megfogalmazott, miszerint nagykoalíciós kormányt is alakíthatnak, amelyben két évig ő, majd két évre Gantz töltené be a miniszterelnöki tisztet. Benny Gantz azonban ehelyett egyértelművé tette, hogy bármilyen is a kormány, azt csak Netanjahu nélkül tudja elképzelni. Ezért olyan kisebbségi kormányt szeretne megalakítani, amely ugyan csak legfeljebb 47 mandátummal rendelkezik, de kívülről élvezi az Egyesült Arab Lista támogatását.

Tud-e Benny Gantz kisebbségi kormányt alakítani? Matematikai szempontból igen, még akkor is, ha a Kék-Fehér párt 2 képviselője leszögezte, hogy nem hajlandók megszavazni egy olyan kormányt, amelyet az Izrael létezéshez való jogát tagadó képviselők is támogatnak. Emellett egy harmadik képviselő – David Levy volt likudos külügyminiszter lánya, aki egy kis baloldali párt vezetőjeként jutott be a kneszetbe – is jelezte, hogy ellenzi a kisebbségi kormány megalakítását. Amennyiben ez a három képviselő tartózkodik a kormányról döntő bizalmi szavazáson, akkor Benny Gantznak – az arabok külső támogatása mellett – még mindig megvan a hajszálnyi, 59-58 arányú többsége. (Ha viszont a háromból akár csak az egyik képviselő is inkább Netanjahu mellett szavaz, akkor ez a forgatókönyv lehetetlenné válik.) Kormányzási szempontból ez egy rendkívül törékeny, és egymással éles ellentétben lévő pártokból álló koalíció lenne, de Gantznak ahhoz elég lenne, hogy elérje politikai életcélját: megbuktassa Netanjahut. Utána nyilván abban bízik, hogy a jobboldali blokkból lesznek pártok vagy képviselők, akik csatlakoznak hozzá, így kiválthatóvá válik az arabok támogatása.

Mi történik, ha Gantznak nem sikerül kisebbségi kormányt alakítania? Erre az esetre is felkészültek egy jogi megoldással. A Kék-Fehér képviselői benyújtottak több törvényjavaslatot, amelyek kifejezetten Netanjahu eltávolítását célozzák. Ezekben két ciklusra korlátoznák a miniszterelnök megválaszthatóságát (Netanjahu a negyedik ciklusát kezdené most meg), illetve eltiltanák a vád alatt álló képviselőt attól, hogy miniszterelnök lehessen (Netanjahu tárgyalását ugyan a járvány miatt elhalasztották, de továbbra is vád alatt maradt). És, hogy a kormánybuktatók teljesen biztosra menjenek, attól is eltiltanák Netanjahut, hogy a jelenlegi – ügyvezető – kormányfői posztját megtartsa egy következő választásig. Mivel Izraelnek nincs alkotmánya, ezek a törvények egyszerű többséget igényelnek, így Gantznak vélhetően meglenne a többsége az elfogadtatásukhoz. Egy akadály van azonban: előbb meg kell alakulnia a kneszet bizottságainak ahhoz, hogy bármilyen törvényjavaslatról tárgyalni és szavazni lehessen. A parlamenti képviselők különleges körülmények között tették le az esküjüket: egyszerre csak hárman lehettek a teremben az államelnökön és a képviselőház elnökén kívül. A kneszet azonban lapzártánkig nem ült össze – virtuálisan sem –, mert a 2 legnagyobb párt nem tudott megegyezni az alakuló bizottság összetételében.

Miért fontos ez? Az ellenzék diktatúra bevezetésével és a demokrácia lerombolásával vádolja a jobboldali Yuli Edelstein házelnököt, és jelezték  is, hogy őt is le kívánják váltani. Jól látható, hogy Gantz és támogatói előre eltökélték, hogy mindenáron – bármekkora nemzeti katasztrófával jár is a politikai játszadozás a végzetes járvány közepette – végigviszik a Netanjahu-ellenes puccsot. Akár olyan áron is, hogy Izrael jövőjét olyanok kezébe teszik le, akik egyáltalán nem érdekeltek abban – és ez a legenyhébb megfogalmazás –, hogy Izrael megmaradjon mint zsidó nemzetállam. Az arab képviselők már be is nyújtották a feltételeket, köztük Kelet-Jeruzsálem – benne a zsidó negyeddel, a Nyugati fallal, az Olajfák hegyével és Dávid városával – elszakítását Izraeltől, valamint a zsidók teljes kitiltását a Templom-hegyről, továbbá a Trump-féle béketervet is elutasítják. Benny Gantz hatalmi programját sokan nem véletlenül tekintik Izraelben árulásnak, hiszen a választások előtt ő maga is kizárta a lehetőségek közül azt, amit éppen most készül megvalósítani. (Erről részletesebben múlt heti számunkban beszélt Caroline Glick, izraeli elemző-publicista. Válságok sora zajlik Izraelben, Hetek, 2020. március 13.)

Olvasson tovább: