Kereső toggle

A Nagy Medve ölelése: Erdogan és Putyin osztozkodna Szírián

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A török és orosz kormányfők tűzszünettel egybekötött megállapodást hoztak tető alá: a 6 órás tárgyalás után a két, nyílt háború szélére sodródott nagyhatalom leállította észak-szír hadműveleteit. És ez mégsem megnyugtató.

Márciusban komoly fordulat állt elő a már eleve kacifántos szíriai polgárháborúban: Idlib városában (Szíria északnyugati részén) legalább 34 török katona halt meg egy orosz légicsapás során, melynek következtében a két ország kapcsolata igencsak feszültté vált. Az új helyzet viszont sokak szerint megfelelő szakítópróba az orosz–török viszonyban.

Március 5-én, a Kremlben tartott találkozó után Putyin jelezte, bár nem mindenben értenek egyet Erdogannal, eddigi kapcsolatuk során szinte mindig meg tudtak egyezni. És valóban leállították a szír kormányellenes erők egyik utolsó megmaradt területén folyó harcokat, és bejelentették, hogy csapataik együtt fognak járőrözni az Irakot és a Földközi-tengert összekötő 7 kilométeres autópálya mentén a biztonságos áthaladás érdekében.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: