Kereső toggle

Rezsimrengető ragály?

Fenyegetések és elhallgatások a koronavírussal kapcsolatban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Miközben a világ aggódva szemléli a Vuhanból útnak indult új koronavírus lassan világméretű terjedését, egyre több információ kerül felszínre, amelyek azt igazolják: a kínai rezsim, akárcsak Csernobil esetében a Szovjetunió, életbevágó információkat hallgatott el a nemzetközi közvélemény elől.

A koronavírusról szóló hírek január közepén röppentek fel a nemzetközi sajtóban, amikor Kínában a sokak által ismeretlen, 11 milliós Vuhanból riasztó hírek érkeztek egy újfajta kórokozóról. Az aggodalmas hangokat a kínai vezetés magabiztos fellépése azonban átmenetileg megnyugtatta, mondván: a vezetés ura a helyzetnek, sikerült lokalizálni és feltartóztatni a vírust.

A jelentések hatására még az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem vette a fertőzést olyan komolyan, hogy világszintű készültséget rendeljen el. Azonban a napok múlásával a fertőzöttek száma egyre csak nőtt; sőt, az első halálos áldozatokat is bejelentették. A vírus egyre több országban ütötte fel a fejét, és végül a WHO is kihirdette a globális járványveszélyt.

Sokakban felmerült a kérdés: vajon tényleg a vírus ennyire veszélyes, hogy a szinte tökéletes hatósági reakciók ellenére is így elterjedt, vagy a kínai hatóságok ismételten az orruknál fogva vezetik a világsajtót? A The New York Times és más világlapok oknyomozása alapján inkább az utóbbi helyzet tűnik valószínűnek.   

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: