Kereső toggle

Keményen zajlik a harc az Obama örökségért

Ki lehet a demokrata káosz győztese?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A káoszba fulladt iowai előválasztás és az impeachment egyetlen nyertesének a magát mérsékelt liberálisnak tartó ifjonc, Pete Buttigieg tűnik. ez természetesen igen képlékeny eredmény; vannak még nagyágyúk a demokrata oldalon, akik felvonulnának trumppal szemben.

A harmincnyolc éves politikai újonc a Harvardon végzett, veterán katona, aki harcolt Afganisztánban, South Bend indianai város korábbi polgármestere, kereszténynek vallja magát, holott melegházasságban él. Ő a legfiatalabb, aki az elnökjelöltségért indul, ennek ellenére a fiatal választópolgárok szimpátiáját nem tudta elnyerni. Szerintük túlságosan kiforratlan ígéretei vannak. A közvélemény-kutatások alapján az identitáspolitikára épülő kampánya a fekete kisebbség tagjai között is népszerűtlen.

Kereszténynek vallja magát és mérsékelt liberálisnak. Emellett azonban olyan hagyományos keresztény értékekkel szemben foglal állást, mint az életpártiság és a konzervatív családmodell. A vele egyetérteni nem tudó keresztényeket pedig megbélyegzi beszédeiben. Michael L. Brown keresztény tanító a képmutatás élő példájának nevezte, és elítélően nyilatkozott arról, hogy a Bibliát használja a kereszténység tanításaival szembemenő érvei alátámasztására.

Kaotikus kezdés

A február 3-i iowai előválasztások nem ígérnek sok jót a Demokrata Pártnak. A várt 300 000 ember helyett csupán 176 000 járult a szavazóurnákhoz. Az adatok közvetítésére használt alkalmazás pedig csődöt mondott: napokat kellett várni a végeredményre. A demokrata lelkesedés alábbhagyott, a kudarc pedig a republikánusok malmára hajtja a vizet. Talán csak egyvalaki jött ki igazán győztesen az előválasztási káoszból.

A végeredmények alapján, hacsak hajszálnyival is Bernie Sanders szenátor előtt, de Pete Buttigieg nyerte az Iowa állambeli előválasztásokat. Magasan a papírforma felett teljesített, elemzők szerint azonban a volt alelnök, Joe Biden szervezetlenségének, nem pedig a saját képességeinek köszönhetően. Biden, felismerve, hogy az ő tábora szavazott át Buttigiegre, nekiment ellenfelének. „Hiba lenne a pártnak olyan embert indítani az elnökségért, akinek legmagasabb vezetői tapasztalata egy százezer fős település irányítása.” Ezzel Biden nyilvánvalóvá tette, hogy szerinte Donald Trumpot csak az ő alelnöki tapasztalata tudja legyőzni, mert a választók a biztosra mennek.

Buttigieg célja, hogy bebizonyítsa, nemcsak a vakszerencse segítette az első fordulón, hanem tényleg van esélye megnyerni az előválasztásokat. A New Hampshire-i vita után egy közvélemény-kutatásra tervezett mesterséges intelligencia, Polly egyértelműen Buttigieget hozta ki győztesnek, aki leginkább képes volt meggyőzni a választókat, míg Joe Biden folyamatosan vesztette el támogatói bázisát. Bernie Sanders megőrizte választóit, de a bizonytalanokat nem tudta meggyőzni.

Volt azonban egy kevésbé evidens oka is Buttigieg iowai győzelmének. Ellenfelei ugyanis hetek óta ki sem mozdulnak a washingtoni szenátusból, aktívan részt vállalva a Trump elleni – azóta vádejtéssel lezáruló – alkotmányos felelősségre vonási (impeachment) eljárásban. Tehát az, hogy jelenleg nincs beágyazódva a politikai életbe, nem tölt be szenátori pozíciót, és tanúként sem kívánták meghallgatni, kifejezetten hasznosnak bizonyult számára. Ő volt az egyetlen, akinek lehetősége volt aktívan kampányolni Iowában, közvetlenül az előválasztás előtt.

„Ne szólj szám, nem fáj fejem”

A The New York Times harminchat külpolitikai témájú kérdést tett fel a még elnökjelölti versenyben lévő demokrata politikusoknak. A legtöbbjük közel minden kérdésre reagált, kivéve egy indulót. Pete Buttigieg ugyanis tizenkilenc kérdésre egyszerűen nem válaszolt.

Többek között az alábbi témakörökben nem fejtette ki a véleményét, homályban hagyva, mit is gondol róluk valójában. Nem tudhatjuk, folytatná-e a Trump által elkezdett személyes diplomáciai kapcsolatot Kim Dzsong Unnal, és alkalmazna-e szankciókat azért, hogy Észak-Korea felhagyjon az atomprogramjával. Nem nyilvánvaló, hogy támogatná-e továbbra is Izrael államát, hogy fontosnak tartja-e egy palesztin állam létrehozását, és mit gondol Ciszjordániáról. Egyetlen Kínát, a NATO-t, az USA kiberbiztonsági politikáját és Afganisztánt érintő kérdésre sem válaszolt, annak ellenére, hogy maga is tengerészgyalogosként szolgált a Közel-Keleten.

A válaszadás kikerülése, a sajtó előli menekülés már eddigi kampánya alatt is jellemzővé vált Buttigieg-re. Kérdéses, hogy miként lehet olyan jelöltet támogatni, akinek a kardinális, adott esetben vízválasztó kérdésekben nem tudhatjuk meg előre az álláspontját.

Abortuszjogok a végsőkig

Nyilatkozatai alapján Buttigieg egészen a születés pillanatáig engedélyezné az abortuszt, mindezt pedig ízléstelen módon a Bibliából vezeti le. „Rengeteg helyen említi a Biblia, hogy az élet a lélegzettel kezdődik. Ez azért több értelmezési lehetőséget ad” – mondta. Ezt később úgy magyarázta, hogy egy szabad országban nem vallási értelmezési módoknak vagy az államnak kell a kérdésben döntenie, hanem kizárólag az anyának. Tehát egy liberalizált abortuszszabályozásban gondolkodik, ahol az anya szuverén döntése határozza meg a fejlődő magzat sorsát. Mint kifejtette, szerinte egy nő csak indokolt esetben dönt a terhességmegszakítás mellett, és ő megbízik az anyák döntéseiben, sem egészségügyileg, sem erkölcsileg nem kívánja senkinek megmondani, mi a helyes. Arra a kérdésre, hogy ő maga milyen esetekben tartja indokoltnak vagy elfogadhatónak az abortuszt, nem válaszolt.

Buttigieg – a külpolitikai témájú kérdésekhez hasonlóan – megtagadja álláspontjának nyílt artikulálását az abortuszról szóló, a társadalmat megosztó vitában. Szerinte ugyanis nem egyes esetekről, illetve az anya és a gyermek jogairól, az erkölcsről szól ez a vita, hanem arról, hogy a döntést az állam vagy a várandós nő hozza-e meg. Ezzel gyakorlatilag elhárítja magától a felelősséget, és a védtelen magzat jogainak védelmét tagadja meg.

Obamánál is Obamább

Joe Biden vita közben arról próbálta meggyőzni szavazóit, hogy Pete Buttigieg „nem Obama”. Nem véletlenül kellett erről beszélnie, elemzők szerint Buttigieg kampánya során voltaképp Obamát utánozza. Öltözködésében, retorikájában is a volt elnököt vélik sokan felfedezni. Emellett Obama elveit vallja az egészségügyi biztosításról, ami a demokrata választók körében egy pozitívum.

Kritikusai szerint azonban Obama hibáiból is sikeresen tanult. A sajtó elől rendszeresen elmenekül, és a hozzá intézett kérdésekre sokszor nem válaszol. Nagy szavakat használ, de a konkrét tartalom gyakran hiányzik beszédeiből. A Bibliáról és vallásról beszél, miközben a konzervatív keresztényeken élcelődik, azt állítva, hogy ő a befogadó kereszténységet képviseli, hiszen ő maga is melegházasságban él. Obamánál is nagyobb mértékben abortuszpárti, a hírhedt Planned Parenthood („Tervezett Szülőség” nevű abortuszintézet) magzatvédelmi törvények elleni tüntetésén is részt vett. A vele egyet nem értőket sokszor vádolja rasszizmussal. A Breitbart News Network konzervatív politikai portál elemzője egyszerűen így fogalmaz: „Az Y generáció tagjai között nem népszerű, mert közülük való, de folyamatosan azon igyekszik, hogy másnak tűnjön. Túl feltűnően akar Obama lenni.”

Eddig is számos fordulatot láthattunk az amerikai elnöki kampány során, így Pete Buttigieg népszerűsége még drasztikusan változhat. A hamarosan folytatódó előválasztások során kiderül.

Sok fordulat jöhet még

A február 11-i New Hampshire-i előválasztásokon lapzártánkkor, 89 százalékos feldolgozottság mellett mintegy 4000 szavazattal Bernie Sanders mögött Pete Buttigieg a második helyezett. Eredményével azonban ugyanúgy kilenc elektort szerzett, így az első két előválasztást összesítve továbbra is első helyen áll.

Mindez természetesen semmit nem jelent a tekintetben, hogy a végső jelölt ki lesz majd. Buttigieg ezen szereplések mellett sem tartozik a demokrata élbolyba, még a nagyon megosztó Sanders is komolyabb programmal rendelkezik nála. Érdekes módon a milliárdos Michael Bloomberg egyelőre kivár, még az előválasztásokon sem szerepel, talán éppen azt várva, hogy a mainstream kedveltje, Joe Biden kivéreztesse magát, hogy aztán a demokrata magnak a maga személyében mentőövet dobjon. Még nagyobb fordulatot hozna, ha Hillary Clinton beadná a derekát az őt noszogatóknak, és újra ringbe szállna nemezise ellen.

 

 

Olvasson tovább: