Kereső toggle

Irányt válthat Németország?

Jobbratolódást eredményezhet a német politikában a CDU-pártelnök lemondása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokkhatásként érte a német belpolitikát, hogy a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) hétfőn váratlanul bejelentette tisztségéből való távozását, ami azt jelenti, hogy kancellárjelöltként sem kíván indulni 2021-ben.

Sokan úgy vélik, hogy lemondásának hátterében a thüringiai választás állhat, melyre múlt héten került sor, és az AfD (Alternatíva Németországért) és CDU (Kereszténydemokrata Unió) által támogatott FDP-politikus (Német Szabaddemokrata Párt), Thomas Kemmerich nyerte meg. A felháborodást az okozta, hogy a szélsőjobboldalinak titulált AfD-sek egy váratlan húzással a CDU által is támogatott liberális jelölt mögé álltak. Az viszont a német pártok számára elfogadhatatlan volt, hogy AfD-s támogatással állítsanak tartományi miniszterelnököt.

Ez a győzelem mind liberális-baloldali körökben, mind pedig a CDU berlini berkeiben óriási felháborodást okozott: a parlamenti vereséget Kemmerich ellenfelei Hindenburg és Hitler 1933-as paktumához hasonlították, valamint Buchenwald tragédiájával hozták párhuzamba. Az SPD pedig koalíciós partnerét a 75 éve érvényben lévő megállapodás felrúgásával vádolta, miszerint a politikai középhez tartozó pártok Németországban nem működnek együtt „náci színezetű” politikai erőkkel.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: