Kereső toggle

Brexit-hullám jöhet Európában

Konferencia a nemzeti konzervatív értékekről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lendületet kaphatnak az európai nemzeti mozgalmak a Brexit után – erről beszéltek a héten Rómában a nemzeti konzervativizmusról rendezett konferencia előadói. A rendezvény résztvevői felállva tapsolták meg a „független, szabadságszerető briteket” és Orbán Viktort.

A római konferencia egyik érdekessége volt, hogy nem valamely „szélsőséges”, „antiszemita” jelzővel gyanúba kevert párt vagy szellemi műhely szervezte, hanem az Edmund Burke Alapítvány, amelynek elnöke – és egyben a konferencia házigazdája – Yoram Hazony izraeli történész, aki A nacionalizmus erénye című könyvében a Bibliát nevezte a modern nemzeti gondolkodás forrásának. (Lásd Hazonyval készült korábbi interjúnkat a QR-kód beolvasásával.)

A rendezvény meghívója szerint az „emberek számára a legfontosabb értékek a hit, a család, a helyi közösség védelme, a tradíció, a történelem, a nemzeti emlékezet, a nyelv, a kötelességtudat és az egymás iránti lojalitás. Egy szóval azt mondhatjuk, hogy az otthon, amit meg akarnak védelmezni a bürokraták és plutokraták centralizált, utópisztikus víziójával szemben, jöjjön akár Brüsszelből, akár Washingtonból vagy a Szilícium-völgyből.” Az előadások többsége ezeknek az értékeknek a védelmével, az új „liberális-racionalista birodalommal” szembeni alternatívákkal foglalkozott.
A konferencia előadóit a szervezők úgy állították össze, hogy földrajzi értelemben is lefedjék Európa minden régióját és a neves politikai elemzők – például a Magyarországon is jól ismert Douglas Murray és Rod Dreher – mellett gyakorló politikusok is felszólaljanak. Az utóbbiak közül végül egy nagy név kimaradt: Matteo Salvini olasz jobboldali vezető, volt belügyminiszter, aki a helyi újságírók értesülései szerint azért monda le felszólalását az utolsó pillanatban, mert Orbán Viktor nem vele, hanem az olasz nemzeti konzervatívok vezetőivel, Giorgia Melonival és Silvio Berlusconival találkozott Rómában. (Végül azért az elutazás előtt készült egy közös fotó Salvinivel is.) Ebből azt a következtetést vonták le a helyszínen az újságírók, hogy Orbán a Néppárt utáni életet nem Salviniék mellett képzeli el. (Lásd keretes interjúnkat Ryszard Legutko lengyel EP-képviselővel!)

Orbán a konferencián tartott egyórás pódiumbeszélgetésében elmondta, hogy szerinte Európában „új kihívásokra és energiával teli új mozgalmakra van szükség, különben a kontinens nem lesz versenyképes”. Az Európai Néppártról pedig megjegyezte: ha a minden áron hatalomban maradás érdekében felad bizonyos értékeket és kompromisszumot köt a baloldallal, akkor „lépésről lépésre elveszíti az identitását”.

Alternatív Európa

A római rendezvényre alig egy héttel azt követően került sor, hogy megszűnt Nagy-Britannia európai uniós tagsága. Ennek a lépésnek a jelentőségét többen úgy értékelték, hogy lendületet adhat a nemzeti mozgalmaknak Európában, amelyek az elmúlt évben megtorpanni látszottak.

„Biztos vagyok benne, hogy a Brexit erősíteni fogja a nacionalizmust Európában” – mondta lapunk kérdésére Yoram Hazony, aki arra nem vállalkozott, hogy megtippelje, melyik országban vagy régióban várható ez a fordulat: „Történészként tudom, hogy az események általában nem az emberek által előre eltervezett módon történnek. Eddig a nacionalizmus igazán jelentős tényezővé csak Magyarországon tudott válni, ezért nagyon jelentős üzenet és jel Európa számára az, hogy most a britek is ezen az úton indultak el. Ez bebizonyította azt, hogy bárhol megtörténhet ez az áttörés Európában, nem korlátozódik csak Kelet-Közép-Európára és a legsikeresebb, fejlett politikai rendszerrel élő országok is választhatják ezt az irányt. A brit lépés tehát megnyitotta a kaput, energiát és reménységet ad, de még nem látjuk, hogy ez konkrétan milyen változásokat hoz majd a jövőben” – mondta a Hetek kérdésére Hazony.

A történész szerint a britek már a 16. században megfogalmazták a nemzeti függetlenség eszméjét, és ki is harcolták ezt a maguk számára. „Nagyon erős tradícióval rendelkeznek ezen a téren, és komoly csalódás lett volna, ha ezt egyszerűn csak feladták volna.” Ha a Brexittel tovább erősödnek az európai nemzeti mozgalmak, akkor az Izrael számára is előnyös lehet, mert Hazony szerint bár az európaiak nagyon összetett módon viszonyulnak Izraelhez, de az általánosságban megállapítható, hogy minél nacionalistább egy kormány Európában, annál támogatóbb a viszonya Izraelhez. „Izrael egy klasszikus, független nemzetállam, talán a mai államok közül leginkább az. Az Izraelre vonatkozó bibliai mintát vették később az európai nemzetek is alapul a függetlenséghez. Izrael ma is inspirációt jelent az európai nacionalisták számára, akik ezt az inspirációt azzal viszonozzák, hogy igyekeznek védelmet adni Izrael függetlenségének megőrzéséhez” – válaszolta a történész, aki előadásában azt állította, hogy a most formálódó „európai birodalom” ellentétes Isten tervével, a szabad nemzetek közösségével, és szolgasorba akarja kényszeríteni az európai nemzeteket, mert a nemzeti közösségben olyan értékek kerülnek előtérbe – a lojalitás, a bátorság, a felelősségvállalás, szabadság –, amelyek akadályozzák a nemzetek feletti szuperhatalom létrejöttét.

Olvasson tovább: