Kereső toggle

A keresztények között is hódít az okkultizmus

Boszorkányok ébredése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államokban reneszánszát éli a boszorkányság, mi több, a keresztények közül is egyre többen igyekeznek vegyíteni bibliai hitüket okkultizmussal. Különösen az Y generáció tagjai fordulnak az ősi praktikák felé.

„Keresztény Boszorkány Kongresszus” – ezzel az elnevezéssel hirdetett rendezvényt húsvét hétvégéjére a Keresztény Boszorkányok nevű szervezet az Egyesült Államokban. A tervek szerint az eseményen „mágikus lények, boszorkányok, varázslók és varázslónők, mágusok, boszorkánymesterek, halottidézők és sokan mások” gyűlnek össze „Krisztus nevében egy mágikus hétvégére”. A szervezet vezetője egy magát tiszteletesnek nevező, Valerie Love művésznevű nő, aki saját honlapján a „spirituális öntudat felkent szolgálójának” határozza meg magát, és úgy írja le Jézushoz való kapcsolatát, mint „egy szellemi szerelmi viszonyt a Feltámadott Krisztus Mesterrel”.

Ez csak egyetlen példa annak illusztrálására, hogy az utóbbi években a boszorkányság különböző formáinak reneszánsza zajlik az amerikai társadalomban, és vannak olyan irányzatok is, amelyek igyekeznek az okkultizmust és a kereszténységet egymással ötvözni. A Pew Research Center 2018-as felmérése alapján az amerikai társadalomban jól megfér egymás mellett az, hogy valaki kereszténynek vallja magát, és az, hogy közben a „spiritualitás” más formáiban is higgyen – a lélekvándorlásban, az asztrológiában, vagy abban, hogy a különböző tárgyaknak, így a fáknak és a köveknek van „szellemük”. A felmérés alapján tízből hat keresztény hisz legalább egy, a New Age tanításaihoz köthető „alternatív” szellemi jelenségben, amelyek közül magasan vezet a tárgyak szellemeiben való hit. A lélekvándorlás és az asztrológia egyelőre nem ilyen „népszerű” a keresztények között, azokban „mindössze” 30 százalékuk hisz.

Egy 2014-ben készült Science And Engineering Indicators (Tudományos és Mérnöki Mutatók) tanulmány szerint a fiatalabb generáció nagyobbik fele (egészen pontosan 65 százalék) pedig arról is meg van győződve, hogy az asztrológia legitim tudo-mányág.  (Ezzel szemben a kínai közvélemény 92 százaléka tartja teljesen képtelen szemfényvesztésnek a horoszkópokat.)

Nem meglepő ennek fényében, hogy a bibliai tanításoktól egyre távolabb kerülő, és újfajta tanokat befogadó keresztény egyházakban a 18–30 év közötti generáció tömegével fordul el a kereszténységtől, és hagyja el sokszor teljes mértékben azt a hitet, amelyben felnőtt. A jelenség alapvetően abban gyökerezik a folyamatot vizsgáló elemzések alapján, hogy az egyház nem tudja folyamatosan közvetíteni a fiatalok számára azt a szellemi élményt, hogy különböző gyakorlatokkal mindenki képes irányítani, akár uralni a saját életét. Ezt azonban az ateizmusban sem találják meg, így a keresztény közegben felnőtt fiataloknál a Bibliától való eltávolodással együtt általában nem szűnik meg az igény a spiritualitásra. Ezért fordulnak a fekete Y generációsok például nagyanyáik voodoo praktikáihoz, mások pedig a New Age különböző tanításaiban gyökerező rítusokhoz.

Ebben aztán igen széles spektrumon válogathatnak az érdeklődők, az egyszerű horoszkóptól kezdve a tenyérjósláson és tarot kártyán át a gyertyás szellemidézésig, amellyel sikeres jegyességeket, munkahelyi előléptetést, anyagi csodákat vagy akár egy régóta vágyott gyermeket is „ki lehet szólítani a szellemvilágból”. Az online világban óriási választék van az instant horoszkópokból, szellemi tanácsadó applikációkból és internetes boszorkánykurzusokból, amelyek gyakran 30–50 dollár közötti összegekért (10–15 ezer forint) azonnali hatást, iránymutatást vagy csodákat ígérnek.

Mindez azt sugallja az igénybevevők számára, hogy ezzel gombnyomásra megkaphatják azokat a dolgokat az életükben, amelyek a kereszténységben gyakran hosszú időn át tartó imádkozás és könyörgés után is betöltetlenek maradhatnak, annak ellenére, hogy a hívők mindent megtettek, ami a Biblia alapján „legálisan” lehetséges volt. Ez a fiatal generáció „instant” fogyasztói szokásait sokkal inkább kiszolgálja.

Ráadásul több olyan gyakorlat is van, amellyel a többi embert is sikeresen lehet befolyásolni – gondolatolvasás, voodoo gyakorlatok, amelyekkel az érintetteket a saját érdekeink alapján befolyásolhatjuk. 

Amerikában a boszorkányság különböző irányzatai az ’50-es évektől kezdve nyertek egyre nagyobb teret, a feminizmus kibontakozásával párhuzamosan – és attól nem függetlenül. A boszorkányság ugyanis a nők öntudatra ébredésének szimbólumává kezd válni, amelynek keretében a saját kezükbe tudják venni a sorsukat, és ki tudják bontakoztatni a bennük rejlő tehetséget az egyházi elnyomás lerázása után. A feminizmus ugyanis a gonosz, ördögimádó boszorkányokból intuitív bölcseket kreált. Nem véletlen, hogy Trump elnököt a megválasztása óta többször is próbálták boszorkányszeánszokon megátkozni.

A múlt századi feminista fellendülés után a mostani népszerűségnövekedést a The Atlantic elemző cikke például azzal magyarázza, hogy a társadalom legnagyobb része belefáradt abba, hogy a fennálló rendszeren belül, legális keretek között próbáljon meg változást létrehozni. A szélmalomharc helyett az okkultizmus „azonnali megoldásaihoz” fordulnak. A Sabat nevű feminista magazin egyik cikkében egy Gabriela Herstick nevű boszorkány arról nyilatkozott, hogy „a boszorkányság maga a feminizmus, és magától értetődően politikai kérdés. Mindig is a kívülállókról szólt, azokról a nőkről, akik nem akarják azt tenni, amit az egyház vagy amit a patriarchális társadalom rájuk akar kényszeríteni.” Ezért aztán a boszorkányság igen népszerű a színes bőrű nők körében, akik tömegesen fordulnak vissza az animista praktikákhoz. Ráadásul mivel egy boszorkány akármilyen nemű lehet, ezért kifejezetten kedvelt ez az irányzat az LMBTQ-közösségben is.

A közösségen belül azonban nincs egyértelmű egység. A „főáramot” képviselő boszorkányok szerint az Y generáció tagjai „megszentségtelenítik a fogalmat” azzal, hogy boszorkánynak nevezik magukat, és a szobájuk falára feltett fordított keresztekről posztolnak képeket az Instagramon. A fekete okkultisták pedig arra hivatkoznak, hogy a tenyérjóslásért vagy gyertyás szellemidézésért akár 50 dollárt is elkérő „fehér nők” csak használják azt az erőt, ami eredendően a feketék hagyományaiból ered, így a boszorkányságból jól megélő „üzletasszonyok” visszaélnek azzal, ami alapvetően nem is az övék.

Az tény, hogy a különböző szellemi hatású fürdősók vagy a tisztító hatású zsályakötegek hatalmas bevételt hoznak például a Gwyneth Paltrow színésznő cégéhez hasonló vállalkozásoknak, és az online kereskedelem kiterjedésével az ilyen jellegű cikkek piaca milliárdos üzletággá nőtte ki magát az utóbbi években.

A BBC is készített egy dokumentumfilmet a brit boszorkányokról, amelyet február elején mutattak be.

A filmben bemutatott boszorkányok szerint az általuk folytatott rítusok nem egyenértékűek az ördögimádattal, ők pusztán a földet és az abból származó gyógyító erőt tisztelik. Ennek ellenére a társadalom részéről folyamatos elutasítást, sőt, halálos fenyegetéseket is kapnak, amit egyértelműen a tudatlansággal magyaráznak. A film alapján ugyanis a modern boszorkányok pozitív emberek, akik a természetben rejlő erőt aknázzák ki, hogy másoknak segítsenek, viszont az emberi bigottság miatt folyamatosan arra kényszerülnek, hogy „ellensúlyozzák a negatív erőket”. Egy Roz nevű hölgy, aki a vezetéknevét nem vállalta a műsorban, elmondta, hogy „a hozzám hasonló embereket még néhány évvel ezelőtt is bezárták volna, mert ha én elismerném, hogy médium vagyok, azt a társadalom egyértelműen mentális betegségnek minősítené”.

A világ számos országában halálos bűn a boszorkányság. Szaúd-Arábiában például a vallási rendőrségen belül külön akciócsoportot állítottak fel a boszorkányok kiiktatására, és egy 2009-es ENSZ-felmérés alapján leginkább az afrikai országokban (Kongó, Dél-Afrika, Ghana, Nigéria), Nepálban, Pápua Új-Guineában, Tanzániában és Angolában fenyegeti a halálbüntetés azokat, akik megkockáztatják, hogy okkult praktikákba kezdjenek. Európában viszont épp az ellenkezője zajlik a folyamatnak – a londoni rendőrség például aktívan fellép a boszorkányokat érő üldözéssel szemben.

 

Olvasson tovább: