Kereső toggle

Sok nyitott kérdés marad Trump izraelpárti béketerve után

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Meglepő pillanatban jelentették be „az évszázad béketervét” az izraeli–palesztin konfliktus rendezésének új kereteiről. Bár a terv alapvetően borította föl Izrael javára a korábbi paradigmákat, a béke még nincs karnyújtásnyira.

Trump stábja három éve dolgozik az izraeli–palesztin viszály rendezésén; a terv jelentős részét már korábban felvázolták, ám különösen az izraeli belpolitikai helyzet többször halasztásra ítélte annak nyilvánosságra hozatalát. Most, hogy Trump ellen már szenátusi szinten zajlik az impeachment (vád alá helyezési) eljárás, Netanjahut pedig még aznap vád alá helyezték, hogy lemondott mentelmi jogáról, a két vezető nagy ünnepség keretén belül jelentette be a béketervet Washingtonban.

Nem egyenlő felek

Ami talán leginkább szembetűnik a mostani bejelentéssel kapcsolatban, hogy a korábbiakkal ellentétben (Oslo, Camp David stb.) a palesztin vezetés nem képviseltette magát. Mahmúd Abbász Trumpot súlyosan gyalázva távol maradt a megbeszéléstől, amire az amerikai államfőtől személyes meghívást kapott volna, ha történetesen felveszi neki a telefont.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: