Kereső toggle

Káosz és bizonytalanság

Iráni véleményformálók nyilatkoztak a Heteknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Legendás hős vagy véreskezű gyilkos – eltérően látják az irániak Szulejmáni tábornok személyét, ám névvel egyikük sem kívánt nyilatkozni. Félnek a támadás miatt egyre inkább megerősödő rezsim haragjától. Exkluzív beszámolók.

Beszédes, hogy a legtöbb lapunk által megszólítani kívánt iráni forrás vagy nagyon szűkszavúan, vagy egyáltalán nem kívánt nyilatkozni, mivel tartanak attól, hogy még a névtelenségük megőrzése esetén is az iráni titkosszolgálat utolérné őket. Szerencsére akadt olyan, aki ennek ellenére is elmondta a véleményét a jelenlegi közel-keleti helyzetről. Egyikük már évtizedek óta Németországban él, miután édesapját – aki tengernagy volt – az iráni forradalom után agyonlőtték a nyílt utcán. Rendszeresen tartja perzsa rokonaival a kapcsolatot, akiken keresztül bizton állítja, hogy még Iránban is sokan véreskezű gyilkosként tekintenek Szulejmánira, miután sokakat megöletett a közelmúltban utcára vonuló tüntetők közül, még diákokat is. A korábbi demonstrációkhoz képest is rendkívül feszült volt a helyzet az országban annak ellenére, hogy a pártállami rendszer és a gazdasági helyzet miatti kiszolgáltatottság (csak a kormányzati szektorokban való elhelyezkedés biztosít garantált megélhetést) révén a legtöbben maximum a négy fal között mertek megfogalmazni kritikát. Két másik németországi iráni menekült pedig azt is kifejtette, hogy az iráni ismerőseik többsége személyes sérelemként élte meg ennek ellenére, hogy az Egyesült Államok „egy egyszerű terrormerénylettel” megölte az ország egyik teljhatalmú vezetőjét. Egy Kanadában élő forrásunk pedig arról beszélt, hogy az országra most leginkább a káosz és a kilátástalanság jellemző, senki sem tudja igazán, hogy mi fog történni egy ekkora volumenű esemény után.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: