Kereső toggle

"Jeruzsálem most először nyitott és szabad"

Konferenciabeszélgetés David Friedmannal, Amerika jeruzsálemi nagykövetével

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy nappal az amerikai béketerv bemutatása után a Hetek lehetőséget kapott arra – egyedüli magyar újságként –, hogy részt vegyen egy exkluzív konferenciabeszélgetésen, amelyen az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövete, a Trump-féle terv egyik kulcsszereplője, David Friedman válaszolt a meghívott nemzetközi újságírók kérdéseire.

A washingtoni tájékoztatón szóba került az annektálás, a palesztin állam feltételei, a biztonsági kérdések, Jeruzsálem státusa, a határok és területcserék értelmezése. A válaszok több szempontból segítettek értelmezni a béketervet, így a nagykövet válaszai – köztük a Hetek kérdésére adott reakciója – bejárták a világsajtót.

Az izraeli 13-as televíziócsatorna kérdése arra vonatkozott, támogatja-e az amerikai kormány azt, hogy Izrael haladéktalanul annektálja a Jordán-völgyet és a nyugati parti településeket. A nagykövet hangsúlyozta, hogy az „annektálás” kifejezést rossz megfogalmazásnak tartja, amit nem is szeretne használni: „Az izraeli kormány szabadon dönt arról, hogy mikor és milyen területekre terjeszti ki a joghatóságát. Amikor ezt előkészítik, mi is felállítunk egy bizottságot, és megvizsgáljuk, hogy összhangban van-e a javaslatunkkal.”

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: