Kereső toggle

Angolosan távoznak a britek

Mire számíthatunk a Brexit végrehajtása után?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 2016-os népszavazás után az eredeti elképzelés szerint az Egyesült Királyságnak már tavaly márciusban ki kellett volna lépnie az Európai Unióból. A többéves jogi és politikai hercehurca után most január 31-én tényleg távoznak. Mi változik pontosan?

Miután az Európai Bizottság végre jóváhagyta a britek megállapodási javaslatát a kilépés részletei kapcsán, Boris Johnson miniszterelnök megkapta a végső zöld lámpát a Brexit-terv megvalósítására. Az EU berkeiben ugyanis az angoloknak nyilván komoly jogaik és kötelezettségeik voltak, amelyek változása tekintetében szükséges volt megállapodni.

Meg kellett állapodni a ki- és beutazási szabályokról, a vízum kérdéséről, a munkavállalási és letelepedési lehetőségekről. Kereskedelmi egyezményeket kellett felülvizsgálni, és persze a királyság egyes különálló részeinek jogviszonyát (például Észak-Írországét) is rendezni kellett. Kellett volna. A végső megállapodásra ugyanis még mindig nem került sor, ám a 2020-as év végéig már nagyjából látjuk, milyen körülményeket hoz majd a britek távozása.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: