Kereső toggle

A Kövek fognak kiáltani

Miért akarja Ferenc pápa elnémítani az evangéliumot?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ne beszélj, ne téríts, légy toleráns, hisz Isten úgyis mindenkit szeret – ezzel a radikálisan neoliberális programmal akarja Ferenc pápa karanténba zárni az evangéliumot, és megkérdőjelezni a kereszténység legfontosabb küldetését.

„Véletlenül se akarj egy nem hívő embert meggyőzni! Soha! Az utolsó dolog legyen, hogy (erről) beszélj hozzá!” – így hökkentette meg Ferenc pápa Damianót, a római Pilo Albertelli katolikus gimnázium elkötelezett diákját, aki korábban afelől érdeklődött, hogy miként tudná meggyőzni a nem hívő embereket az evangéliumról. Az iskola különleges tanóráján feltett kérdésekre válaszolva a pápa részletesen kifejtette, hogy mindenkinek a „saját hite szerint kell” élnie, ne terheljük környezetünket vallásos meggyőződésünkkel, és végképp ne „térítsük őket”, ami szerinte a modern kori prozelitizmus (térítés) megnyilvánulása az egyházban. 

„Figyelj rám, soha, semmilyen körülmények között ne terjeszd prozelitizmussal az evangéliumot! Ha valaki azt mondja, hogy Jézus tanítványa, de prozelitizmussal közelít hozzád, akkor nem Jézus tanítványa.

A prozelitizmus nem jó irány, az Egyház nem növekszik belőle” – figyelmeztette a lelkes Damianót, akinek a meggyőzés és beszéddel való evangelizálás helyett az alábbi utat javasolta: „Várd meg, amíg kíváncsiak lesznek, és megkérdezik tőled, hogy miért úgy élsz, ahogy élsz, és akkor beszélhetsz a hitedről.” A pápa álláspontja, hogy a „futballcsapatokkal” és a „politikai pártokkal” szemben a kereszténységnek nem szabad hangosnak lennie vagy térítenie, mert az igazi hit csöndben várja látogatóit. 

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: