Kereső toggle

Bennfentes kívülállók

Elnökcsemeték és nepotizmus a diplomáciában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Ivanka Trump kvázi külügyminiszteri szerepvállalása sokak nemtetszését váltja ki.

Internetszenzációvá vált Ivanka Trumpnak a G20-as csúcstalálkozón való részvétele, ahol kicsit sutára sikeredett a világvezetők tárgyalásába való bekapcsolódása. Az eset kapcsán felmerül, mennyire legitim az országvezetők gyermekeinek részt venni a nagyhatalmi játszmákban?

Emmanuel Macron, Theresa May, az IMF-elnök Christine Lagarde és Justin Trudeau kört alkotva beszélgetnek a G20 csúcstalálkozón.

A megszokott jelenetet az tette hamar szenzációvá, ahogy Donald Trump amerikai elnök lánya és egyben tanácsadója is megpróbált becsatlakozni a nemzetközi vezetők körébe; az alig pár másodperces felvétel alapján nem sok sikerrel. A Trump-adminisztrációval szemben inkább ellenségesnek számító francia miniszterelnöki iroda Instagramján megjelent felvételt a liberális média széles körben felkapta.

Fehér házi üdvöske

Chelsea Clinton máig aktívan kampányol az ultraliberális ideológia mellett.

Ivanka Trump a Fehér Ház hivatalos tájékoztatása szerint az elnök tanácsadója, portfóliója elsősorban a nők szerepének erősítése az oktatás és a gazdaság területén, valamint a munkahelyek létesítésére és a gazdaság több más területére koncentrál. Ezen minőségben, ugyancsak elnöki tanácsadó férjével, Jared Kushnerrel együtt, elkísérte Trumpot koreai útjára, amely során a G20-as tárgyalások mellett részt vett egy nők gazdasági felzárkóztatását célzó fórumon, az Egyesült Államok és Dél-Korea közötti tárgyalásokon, a Mun Dzsin dél-koreai elnök által adott fogadáson; továbbá üzleti vezetőkkel is vacsorázott.

Az út egyik legjelentősebb eseménye Donald Trump és Kim Dzsong Un tárgyalása volt, amely során Trump első amerikai elnökként átléphetett a demilitarizált zónából Észak-Koreába. Sokan megkérdőjelezték az elnök azon döntését, hogy a tárgyaláson hivatásos diplomaták, például John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó helyett Ivanka és férje vett részt.

Kritikusai szerint Ivanka az ázsiai út során túllépte természetes hatáskörét, és véleményük szerint ezeket a szerepeket tapasztaltabb karrier-diplomatáknak kellene betölteniük. Az üzleti életben elért sikereik ellenére Ivanka és férje, Jared munkáját Trump elnök nepotizmusa bizonyítékának tekintik, arra hivatkozva, hogy ezen tapasztalataik nem teszik őket kompetenssé a diplomáciai tárgyalások területén.

A Washington Post idézte Jennifer L. Lawless politológiaprofesszort a Virginia Egyetemről, aki szerint az elnök lányának túl nagy a befolyása, miközben nem elszámoltatható. Mint mondta: „Ugyan nem ő a külügyminiszter, mégis viselkedése azt tükrözi, mintha azonos hatásköre lenne Mike Pompeóval. Miközben hivatalosan nem diplomata, mégis hivatalos tárgyalásokat folytat.” Hozzátette, hogy a női egyenjogúságért is küzdő Ivanka hitelteleníti azokat a diplomáciában évek óta keményen küzdő nőket, akik képzettségük ellenére nem tudták természetes úton elérni a sikernek ugyanezt a fokát.

A Fehér Ház helyettes szóvivője, Jessica Ditto pedig kijelentette: „Megdöbbentő és egyben nagyon szomorú azt látni, hogy a gyűlölködők pont Ivanka Trumpot célozzák, amikor ő az amerikai érdekeket képviseli a nők egyenjogúsága érdekében a világ vezetőivel kialakított stratégiai fontosságú együttműködések során.”

Jair Netanjahu a közösségi médiában gyakran szólal föl politikai témákban, és aktívan vesz részt diplomáciai eseményeken.
Demokrata nepotizmus

Annak ellenére, hogy Amerikában a republikánus elnököt vádolják előszeretettel nepotizmussal, a családjának a legközelebbi tanácsadói körbe való bevonásával, a leginkább befolyásos elnöki családtagok mégis a demokrata párt történetében bukkantak fel. A szövetségi nepotizmusellenes törvény azt követően született meg, hogy John F. Kennedy fiatalabb fivérét, Bobby Kennedyt nevezte ki főállamügyésznek.

Hillary Clinton, korábbi First Lady történelmet írt, amikor elnök férje kinevezte a Nemzeti Egészségügyi Reform munkacsoport elnökének és korábban (valamint a mai napig is) példátlan módon az elnök adminisztrációja számára fenntartott nyugati szárnyban adott neki irodát a Fehér Házban. Lányuk, Chelsea Clinton szintén komoly előjogokat élvezett. A lányt előszeretettel amerikai hercegnőnek becézték, és a média különleges bánásmódban részesítette a Clinton-elnökség során; magánszemélyként kezelte a tinédzsert, akiről nem hoztak le bulvárcikkeket. Érdekes módon ez a helyzet azóta is fennáll, annak ellenére, hogy rendkívül aktívan kampányolt anyja mellett Hillary mindkét választási kampánya során.

Politikai karriert fontolgat, azonban a családot közelebbről ismerők szerint már évek óta meghatározó szerepe van anyja politikájában, és progresszív demokrata aktivistaként is rendszeresen kampányol Donald Trump ellen. Magáról kijelentette, hogy egyre tudatosabban szeretne a nyilvánosság elé lépni, azonban a média kérdéseire nem válaszol – mondta ezt egy kampánykörúton egy kilencéves kisfiú kérdésére. Rendszeresen tart politikai tartalommal fűtött beszédeket egyetemi kampuszokon, a The Washington Post szerint 65 ezer dollárt kérve beszédenként (több mint 19 millió forint). A hamarosan háromgyermekes anyukává váló Chelsea az elmúlt években több gyerekkönyvet is írt, feminista és aktivista életmódra buzdítva a legkisebbeket.

Bibi fia a célkeresztben

Bolsonaro elnök harmadik fia, Eduardo (balszélen) a brazil nagykövet és a külügyminiszter helyett vett részt a fehér házi fogadáson.

Nem Ivanka az egyetlen a családjában, aki elnök apját a nyilvánosság előtt képviseli és gyakran védi. Ifjabb Donald Trump, az elnök legidősebb fia részt vett apja kampányában, és jelenleg magánszemélyként áll ki Donald politikája mellett. Miután nem tölt be hivatalos pozíciót apja kormányában, gyakran párhuzamot vonnak az ő szerepvállalása és Jair Netanjahu, az izraeli miniszterelnök fia között. Jair gyakran kerül a baloldali kritikák kereszttüzébe, amiért édesapját és Izrael államát online felületeken védi. Egy liberális újságíró úgy vélte, hogy kritikusai, akik trollnak vagy provokátornak tekintik, jelentősen alábecsülik befolyását, miután a 27 éves Jair egyre inkább „online sztárrá kezd válni”.

Jair márciusban elkísérte apját washingtoni útján, ahol többek között olyan Donald Trumphoz közel álló tanácsadókkal találkozott, mint Sebastian Gorka vagy Katrina Pierson, aki Trump újraválasztási kampányának egyik jelentős alakja. Ugyan egyelőre nem lehet tudni, hogy Jair is politikai pályán akar-e elhelyezkedni, azonban az interneten közzétett bejegyzéseivel rendszeresen kiáll az apja által képviselt értékek mellett.

Így az európai uniós választásokat megelőzően a Twitter mikroblogon közzétett bejegyzésében sok sikert kívánt Orbán Viktornak, Nigel Farage angol politikusnak, Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettesnek, valamint Geert Wilders holland konzervatív politikusnak. Ezen posztjára liberális oldalról érkezett vádakra válaszul kijelentette: „Ezek a vezetők Izrael és a zsidó nép valódi barátai. Nem úgy, mint Jeremy Corbyn, Rashida Tlaib, Linda Sarsour stb, akiket ti annyira imádtok, mind antiszemiták és rasszisták.”

2018 decemberében a Facebook rövid időre felfüggesztette oldalát azt követően, hogy egy posztban kijelentette: „Izland és Japán az a két ország, ahol nincsenek terrortámadások. Lehet, hogy véletlen egybeesés, de egyik országban sincs muzulmán lakosság.” Egy évvel korábban azért marasztalta el antiszemitizmus vádjával (!) a média, mert egy olyan illusztrációt tett közzé, amelyen Soros György látható, ahogy az apja ellen indított vizsgálatok hátterében húzódó szálakat mozgatja.

Idén májusban pedig a spanyol szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Vox párt haragját vívta ki, miután Twitter-bejegyzésében egy térképet közölt Észak-Afrika spanyol fennhatóság alatt álló területeiről, azzal a muszlimoknak szóló álfelszólítással, hogy kezdjék itt a korábbi területeik visszahódítását. Ceuta és Melilla helyzetét arra használta, hogy a spanyol adminisztráció figyelmét felhívja Júdea és Szamária feladásának veszélyeire. Az üzenetre válaszul a Vox párt vezetője, Santiago Abascal tudatlannak nevezte Jairt, amiért nem ismeri a történelmet, és a saját érdekei ellen kampányol.

Európai megoldás: nincsen gyerek

Flávio és Carlos Bolsonaro. Politikai szerepvállalásukat számos oldalról támadják; korrupcióval is vádolják őket.

Az elnökök gyermekeinek ilyen mértékű beavatkozása szüleik politikájába kirívó eset Európában. Ugyan a mai európai vezetők egy részének nincs gyermeke, amelyiknek van, ott nem sokat hallani róluk, többnyire magánszemélyként élnek és dolgoznak. Oroszországban Vlagyimir Putyin gyermekeiről rendkívül keveset tudni, két lánya, Marija és Jekatyerina már a harmincas éveikben járnak. Orosz újságírók szerint könnyebb államtitkokat publikálni az országban, mint információt az elnök családjáról.

2017-ben a Reuters hírügynökség tudósítása szerint Putyin lányairól elmondta, hogy a tudomány és az oktatás területén dolgoznak. Hozzátette, „nem avatkoznak bele semmibe, beleértve a politikát. Normális életet élnek.” Ugyanezen évben egy televízióban is közvetített választói fórumon elmondta, hogy tart attól, hogy az unokáinak nem lesz normális gyermekkora. Akkor egy erre vonatkozó kérdésre kijelentette: „nem akarom, hogy úgy éljenek, mint kis hercegek; azt szeretném, hogy normális emberek legyenek, ehhez pedig szükséges, hogy hétköznapi módon, normálisan kommunikáljanak más gyerekekkel”. Hozzátette, hogy ha megismerik, akkor nem fogják békén hagyni őket, ami káros hatással lenne a gyerekek fejlődésére.

A brazil fiúk

Jair Bolsonaro brazil elnököt folyamatosan azzal vádolja az ellenzék, hogy egyik legfőbb kampányígéretét nem tartja be, miszerint felszámolja a korrupciót. Ennek fő okaként saját családjának állítólagos pénzmosási ügyleteit citálja az ellenzéki sajtó; különösen az elsőszülött fiú, Flávio tekintetében. A legidősebb Bolsonaro fiú maga is a Szenátus tagja.

Az Intercept nevű tényfeltáró oldal szerint maga az igazságügyminiszter, Sérgio Moro igyekezett Flávio kétes pénzmozgatásait leplezni a nyilvánosság elől, miközben keményen fellép a korábbi adminisztrációk politikusai és üzletemberei ellen. Magáról Flávióról is felmerült, hogy üzleti szálakon kötődik egyes paramilitáris csoportokhoz, akik a bűnözés felszámolásának zászlaja alatt nem egy leszámolásért és erőszakos cselekedetért felelnek.

A középső fiú, Carlos a riói városvezetés tagja, és egyúttal édesapja szociális médiakommunikációjának egyik felelőse. Mindeközben fölröppentek a hírek, hogy az elnök a harmadik fiát, Eduardót nevezte ki nagykövetnek az Egyesült Államokba. Jair Bolsonaro egyik fő érve e mellett, hogy fia jó barátságot ápol Trump elnök fiaival – kérdés, hogy ez elég-e a jó diplomáciai kapcsolatok ápolásához. A korábban kongresszusi képviselőként dolgozó Eduardo elkísérte édesapját márciusi vizitjén a Fehér Házba, ahol érdekes módon az akkor még hivatalban lévő brazil nagykövet helyett már Eduardo tárgyalt az Ovális Irodában.

Olvasson tovább: