Kereső toggle

Bahreini szép remények

Kushner terve a palesztinok felvirágoztatására

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Trump veje olyan ügybe fogott, amibe korábban elnökök sorának tört bele a bicskája. Üzletalapú terve egyesek szerint az „Évszázad béketervét alapozza meg”, mások szerint „kolosszális időpocsékolás”.

 

Acionista mozgalom szentföldi térnyerése, Izrael  államának kikiáltása, valamint az azt követő arab-izraeli háborúk révén olyan mélységes kibékíthetetlen ellentét tört felszínre a felek között, hogy az 1991-es madridi békekonferencia által útjára indított békefolyamat eleve kudarcra volt ítélve. Miután az oslói békefolyamat több kárt okozott, mint amennyi hasznot hozott, 1993 után végképp kilátástalannak tűnt a rendezés. Persze ezt vajmi kevesen tudták volna előre jelezni. Éppen ezért nagy kérdés, hogy az újszerű megoldási javaslatok beválhatnak-e?

Sok épkézláb megoldást persze még nem terjesztettek be. Az izraeli jobboldal talán minden korábbinál jobban hajlik az izraeli-palesztin ellentét egyállami megoldására (vagyis hogy csak zsidó állam legyen, akár tetszik a palesztinoknak, akár nem), ám ennek gyakorlatilag nincs nemzetközi támogatottsága.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: