Kereső toggle

Biden újra ringben

Újabb frusztrált küzdelem az elnöki székért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Joe Biden egész felnőtt életét végigkísérte az ambíció, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen. Két sikertelen próbálkozás után ismét nekifut.

 

Huszonegyedikként csatlakozik a Donald Trump legyőzésére induló demokrata csapathoz; és könnyűszerrel ő lehet a demokraták favoritja. Pedig a hosszú politikusi pályafutás (legalábbis az ő esetében) ma már nem csupán értékes tapasztalatnak, egyúttal terhes örökségnek is számít.

Joseph Robinette Biden mindkét ágon katolikus ír felmenőkkel rendelkezik; középosztálybeli családban nevelkedett. A kis Joe magányos harcot vívott a dadogással, és az abból fakadó szégyennel. Megtanult előre felkészülni a beszélgetésekre, verseket biflázott be, így mire középiskolába került, szinte teljesen leküzdötte beszédhibáját.

A Delaware Egyetemen történelmet és politológiát hallgatott. Az első két évben „tudásszomja” leginkább a focira, a lányokra és a partikra irányult. Egy hallgatói kiránduláson ismerte meg Neilia Huntert, aki hamarosan bemutatta a szüleinek. Amikor a leendő anyós arról érdeklődött, „mi szeretne lenni”, az ifjú állítólag azt felelte: az Egyesült Államok elnöke.

A fiatalok 1966-ban házasodtak össze – ekkor Biden már a Syracuse-i Egyetem jogi karán folytatta tanulmányait. Amikor rajtakapták, hogy öt oldalt teljes egészében plagizált egy jogi folyóiratból, azzal védekezett, hogy nem tudta, hogyan kell helyesen idézni.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: