hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baloldali „ébredés”?
Újhullámos populisták nagy stratégiája

2019. 02. 07.
Ha a populista szót halljuk, szinte automatikusan jobboldali politikusok és pártok jutnak az eszünkbe. Sokkal kevesebb szó esik egy másfajta populizmusról, amely kihasználva, hogy a populizmusvita kizárólag a jobboldalról szól, szinte zavartalanul erősödik és fejti ki hatását.

Ennek tanulságait már néhány éves távlatból láthatjuk az Egyesült Államok belpolitikájában. Mint oly sok más területen, Európa sajátos módon bár, de követi az amerikai trendeket. Az említett trend pedig, amely folyamatosan, mégis szinte láthatatlan módon erősödik: a baloldali populizmus. Nem szerepel gyakran a hírekben, mégis egyre meghatározóbb, s egy már világszerte is érzékelhető mozgalommá kezd válni, amely átalakíthatja a baloldali pártokat. Olyan módon, hogy azok egyszerre képesek legyenek magukba olvasztani a kommunista világnézetet, a homoszexuális házasság és az LMTB-jogok erőltetését, sőt az Izrael-ellenességet és a hagyományos antiszemitizmust is. A cél pedig nem más, mint a nemzetközi politikára is óriási hatást gyakorló jobboldali  fordulat megtörése, eddig elért eredményeinek visszafordítása.

Baloldali populizmus?

A nyugati demokráciákban az elmúlt évtizedek politikáját meghatározó hagyományos centrumpolitizálás  végnapjait éli. Egy korszak lezárása folyik, amelyben a hagyományos jobb- és baloldali pártok folyamatos konszenzusra törekvésének és egymáshoz nem szakpolitikai, hanem ideológiai síkon történő közeledésének eredményeképpen a bal és jobb annyira összemosódott, hogy nagyon sok kérdésben nem is lehet megkülönböztetni őket egymástól. A választók egyre inkább a valós alternatívákat keresik. Éppen ezért új törésvonalak látszódnak körvonalazódni, s egy karakteresebb politika időszakába lépünk. Ennek a karakteres politikának a konzervatív képviselőit ma rendre populistának, vagy jobboldali, esetleg szélsőjobboldali populistának bélyegzik. Ezzel kapcsolatban számtalan vita folyik. Kevés szó esik ugyanakkor egy másik, ellentétes trendről, a baloldali populizmusról. Pedig érdemes figyelmet fordítani erre az igen érdekes jelenségre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!