Kereső toggle

Trump kiállt az ősi bibliai föld mellett

Amerika nem tekinti megszállóknak a telepeseket

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ahogy a Trump-érában már megszoktuk, a júdea-szamariai településekkel kapcsolatos amerikai bejelentés is váratlanul érkezett. A Heteknek nyilatkozó jogi szakértő szerint a kormányalakítástól is függ, milyen következménye lesz a döntésnek.

Lapzártánkkor lejárt Benny Gantz mandátuma is, aki az októberi megismételt választás után másodikként próbált működőképes kormánykoalíciót összehozni Izraelben. Úgy tűnik, eredménytelenül, mert Avigdor Liberman – aki nagykoalíciót szeretett volna Gantz és Netanjahu között – bejelentette, hogy egyik kormányfőjelöltet sem támogatja, mert nem fogadták el Rivlin államelnök kompromisszumos javaslatát. Bár az izraeli alaptörvény értelmében elvileg még a következő 21 napban bármely kneszet-képviselő megpróbálhat összegyűjteni 61 aláírást a kormányalakításhoz, ennek nem sok realitása látszik. Ha eredménytelenül telik el ez a 21 nap is, akkor a kneszet automatikusan feloszlik, és új választásokra kerül sor, egy éven belül harmadszor, várhatóan jövő év márciusában.

A bizonytalan politikai helyzetben nagy meglepetést okozott, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter bejelentette: az Egyesült Államok többé nem tekinti a nemzetközi törvényekkel ellentétesnek a Júdea és Szamaria (a nyugati szóhasználatban: Ciszjordánia vagy Nyugati part) területén 1967 után létesített izraeli zsidó településeket.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: