Kereső toggle

Latin tavasz Dél-Amerikában?

A katolikus egyház is a káosz nyertese lehet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kontinensszerte végigsöprő demonstrációs hullám sorra rengeti meg Dél-Amerika államait – némelyik nem kevés emberáldozatot is követelve. De vajon mi állhat ennek a határokon átívelő jelenségnek a hátterében?

A 425 milliós összlakosságú Dél-Amerika a világ legnagyobb olaj-, földgáz- és kávétermelői és exportőrei közé tartozik. A térség hírhedt arról, hogy a hatalomgyakorlás módja erőteljes demokratikus deficittel küszködik több államban is. A régió szívében található a nemzetközi közvélemény figyelmét magára vonó állam, Bolívia, ahol az októberre kiírt választások nyomán hatalmas megmozdulások és társadalmi zűrzavar támadt.

Bár Evo Morales kiemelt népszerűségre tett szert korábban reformjai miatt a szegény régiókban, a hatalomhoz mindenáron való ragaszkodása elégedetlenséget váltott ki, különösen, hogy a társadalom jelentős része, valamint több nemzetközi szervezet is (például a demokrácia erősítésének fontosságát hirdető Amerikai Államok Szervezete) manipulációt látott az elnökválasztás eredményében.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: