hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megroppant bizalom
Merkel távozik a CDU éléről

2018. 10. 30.
Tizennyolc év után távozik a CDU éléről Angela Merkel, aki azt is bejelentette: 2021-ben már nem szeretne pártja kancellár­jelöltje lenni. Mi a Merkel-korszak mérlege – már ha megvonható egyáltalán? És mit jelent a kancellár távozása Németország és Európa számára?

A denauer, Kohl, Merkel – korszakalkotó politikai szereplők a második világháború utáni Németországból. Közös bennük, hogy az Adenauer alapította kereszténydemokráciából jöttek, hogy több mint egy évtizeden át álltak a (nyugat-)német kormány élén (Adenauer 14, Kohl 16, Merkel – 2005-ös hatalomra kerülése óta – eddig 13 évig), ám hogy a történelmi emlékezet hogyan őrzi meg a nevüket, az ennél jóval bonyolultabb kérdés.

A weimari Németországban a porosz tartományt irányító, és a nácizmus alatt 11(!) éven át (praktikusan a hitleri időszak egészében) őrizetben tartott Konrad Adenauer történelmi érdeme nem pusztán a szabad világ iránti elkötelezettséggel kialakított szövetségi politikája, a harmincéves háború lezárása, vagyis 1648 óta mérgesedő, tragédiák sorozatát okozó német–francia ellenségeskedés De Gaulle tábornokkal együtt történt felszámolása volt – az idős kereszténydemokrata kancellár történelmi tettei között kitörölhetetlenül ott van a nyugatnémet–izraeli megbékélés érdekében tett erőfeszítése, a David Ben Gurionnal kialakított kiváló kapcsolata is, ami a náci Németország jóvátehetetlen gaztettei után nyitott új korszakot a németek és zsidók kapcsolatában.

 Kohl kancellár életének utolsó évtizedeit beárnyékolta családtagjaival folytatott hidegháborúja – ez azonban mit sem változtat azon, hogy a nyolc évig Nyugat-Németország, majd újabb nyolcig az egyesült Németország kancellári tisztségét betöltő államférfi a szovjet blokk leomlásában rejlő történelmi esélyt olyan eréllyel ragadta meg, és vitte véghez hazája egyesítését, amire a német történelemben csak a száz évvel korábbi, Bismarck-féle egyesítés időszakában láttunk példát. Adenauer kötelezte el Németország nyugati felét a szabad világ, a NATO és az atlanti kapcsolat mellett, és Kohl volt az, aki ebbe a szövetségi rendszerbe a keleti tartományokat is bevonta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!