hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gőzerővel megy a kampány az Egyesült Államokban
Mi marad a kék cunamiból?

2018. 12. 03.
Szinte minden héten történik valami, ami jelentősen befolyásolja az amerikai feles választások kimenetelét. Brett Kavanaugh jelölése körüli hercehurca után csőbombák, egy migránskaraván és egy tragikus zsinagógai lövöldözés is rányomhatja a bélyegét a november eleji megmérettetésre.

Bár sokan egyértelmű „kék hullámot” vizionáltak a képviselőházi és szenátusi helyekről szóló választáson, az elmúlt hetek, hónapok eseményei a vártnál is intenzívebb kampányt eredményeztek. Az úgynevezett „midterms” (félidei választások) tétje akkora, hogy maga Donald Trump sem bízta a véletlenre a dolgokat, példa nélküli kampányüzemmódba kapcsolt az elmúlt időszakban.

Bár jelenleg a Kongresszus mindkét házában a republikánusok vannak többségben, a korábbi választások bizakodásra adnak okot demokrata szempontból, hiszen a múltban többször is előfordult, hogy egy megnyert elnökválasztás után a regnáló párt az egyik, vagy mindkét házat elvesztette. 1994-ben, a demokrata Bill Clintonnak az elnöksége alatt a republikánusoknak a Képviselőházban és a Szenátusban is sikerült átvenniük az „uralmat”. Ez azt jelentette, hogy Clinton, akit két évvel később újraválasztottak, hat évig viaskodhatott a Kongresszussal. A demokraták 2006-ban szerezték meg a Kongresszus két házát, ami jó indulási alapul szolgált a két év múlva elnökké választott Barack Obamának. 2010-ben viszont újra a republikánusok kerültek többségbe a Képviselőházban, négy évvel később pedig a Szenátust is megszerezték, az alsóházban pedig olyan fölényre tettek szert, amilyenre 1929 óta nem volt példa.

Jól láthatóan a demokrata tábort az általános Trump-ellenesség többnyire egységbe kovácsolta, ám ennek a mértéke már vita tárgyát képezi az ellenzék körében is. Sokan például nem örülnek annak, hogy az elnökválasztáson alulmaradó Hillary Clinton aktívan részt vesz a kampányban, ahogy az sem élvez osztatlan támogatást, hogy több demokrata jelölt (például a Texas állam 9. kerületében induló Al Green) a Trump elleni eljárás megindításának ígéretével toboroz magának szavazókat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!