hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Félidő
Mérlegen a Trump-éra a közelgő választásokon

2018. 10. 30.
November 6-án egy sor szenátusi és képviselőházi helyért szállnak szembe a demokraták és a republikánusok. A többség megszerzéséért vívott küzdelem eredménye alapjaiban befolyásolhatja Trump első ciklusának második felét, és akár a 2020-as elnökválasztást is.

A négyévente, mégpedig mindig az elnöki ciklus felénél tartott, ezért „félidős”-nek nevezett választások (midterms) során a 100 szenátori szék harmadáért, és mind a 435 képviselői he­lyért folyik a verseny. Általában alacsonyabb a részvétel, mint az elnökválasztáson, és a kormányzó párt szinte soha nem számíthat jóra – mindkét házban átlagosan 30 mandátumot veszít egy-egy alkalommal. Ennek egyik oka az érdektelenség, amely nagyjából arányosan nő az elnök győzelmének mértékével, a másik pedig az adminisztráció munkájának bírálata. A republikánusok annak idején éppen a Barack Obama kormányzásával szem­beni elégedetlenségnek köszönhetően szereztek többséget mindkét házban. Ennek megfelelően a mostani választásokat a regnáló amerikai elnökről szóló referendumnak tartják.

Húzós két év

Az elnök kapcsolata soha nem volt konfliktusmentes a Kongresszussal (ennek két háza a Szenátus és a Képviselőház), a republikánus többség ellenére sem. Az Alkotmány biztosítja, hogy a kormány törvényhozói és végrehajtói ága blokkolja egymást, így a másik támogatása nélkül mindkettőnek meg van kötve a keze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!