Kereső toggle

Migráció, mint emberi jog

Bevándorlási kézikönyvet készít az ENSZ?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vitán felül az elmúlt pár év legnagyobb kihívása a globális bevándorlási válság. Ahány állam, annyi elképzelés van a krízis kezelésére, az ENSZ mégis egy általános javaslatcsomag kidolgozására adta a fejét. A szerződés sikeressége kérdéses, a felek ugyanis egymás után állnak fel a tárgyalóasztaltól, az elsők között van az Egyesült Államok, Ausztrália és Magyarország is.

Az ENSZ 2016 szeptemberében a tagállamok egyöntetű támogatásával döntött egy migrációs globális szerződés megszövegezéséről, amely a biztonságos, rendezett és szabályos bevándorlás nemzetközi körülményeit kívánja megteremteni. A végleges szöveget júliusban tárták a világ elé, viszont fontos azt leszögezni, hogy az ENSZ természetéből fakadóan nem beszélhetünk kikényszeríthető döntésről.

Ennek ellenére több tagállam már a szavazás előtt jelezte, hogy nem kívánja támogatni a tervezetet. Miért lehet ez?

Maga a tervezet

Miroslav Lajčák, az ENSZ-közgyűlés elnöke azt mondta, hogy bár az egyezmény jogilag nem kötelező jellegű, meg fogja változtatni a világ viszonyulását a migrációhoz. A végleges szöveg keretében egy 23 pontból álló cselekvési tervet vázolnak fel, amelyet a tagállamoknak saját szuverenitásuk keretei között kellene végrehajtaniuk.

Az első két pont abszolút üdvözlendő: az első arról szól ugyanis, hogy megfelelő és megbízható adatokat kell gyűjteni és megosztani a migrációval kapcsolatban, a második pont szerint pedig az ENSZ tagállamainak törekedni kell a helyi konfliktusok felszámolására, valamint arra, hogy mindenki a saját országában tudjon élni.

Emellett szóba kerül az embercsempészet megfékezése és a személyazonosság hiteles igazolásának kérdése (itt jelenik meg a migráns és menekült megkülönböztetése, mivel a menekülteknél az azonosító dokumentumok hiánya nem jár automatikus elutasítással).

Ezt követően viszont a szöveg nem arról szól, hogy hogyan lehetne a leghatékonyabban megfékezni a globális problémává vált migrációt. Vannak olyan kardinális kérdések, amelyeket eleve eldöntöttként kezelnek, és nem bocsátották vitára a tagállamok körében. Az egyik legszembetűnőbb az, hogy a migráció szükséges és elkerülhetetlen, ezért az egyetlen dolog, amit tenni lehet, az a folyamat szabályozása, vagyis az illegális bevándorlás kifehérítése.

A másik pedig az, hogy az ENSZ önmagához hűen emberi jogi szempontból közelíti meg a migráció kérdését, így az egyént helyezi a középpontba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a komplex problémának csak egy szeletét fedi le a javaslat, ami a migráció emberségessé tételét jelenti. Figyelmen kívül hagyja az országokra gyakorolt hatását, valamint azt, hogy a jelenlegi migráció nem egyedi, hanem tömeges jelenség. Egyénre lecsupaszított javaslattal pedig nehéz közelebb jutni a globális megoldáshoz.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: