Kereső toggle

A vég kezdete

Összeomlás szélén Theresa May kormánya

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jelentősen meggyengült Theresa May kormánya, miután hétfőn lemondott Boris Johnson külügyminiszter és David Davis Brexit-miniszter. A kormánytagok lázadását a múlt hét pénteken bemutatott megállapodás-tervezet váltotta ki, amely gyakorlatilag teljesen kizsigereli a Brexit gondolatát.

Theresa May vidéki rezidenciáján, Chequersben ismertette a megállapodást, harcias stílusban jelentve ki, hogy ez a kormány álláspontja, és aki lemond, annak azonnal vissza kell adnia a szolgálati autóját. A Daily Telegraph szerint ez a miniszterelnök stábjának az ötlete volt, mivel a vidéki rezidenciáról nehezebb lett volna visszatérni a szolgálati autó nélkül. Ez persze nem akadályozta meg David Davist

és Boris Johnsont abban, hogy hétfőn lemondjanak; nem tűnik úgy, hogy ezzel a késleltetéssel May túl sok időt nyert volna.

A vidéki rezidencián tartott kormányülésnek volt még más szépséghibája is: mint utólag kiderült, Theresa May a megállapodástervezetet még az előtt egyeztette Angela Merkellel, hogy saját kormánya elé tárta volna, amit sokan árulásként éltek meg. Ennek a lépésnek a demoralizáló hatása erősebb lehet a közvélemény, mint a politikusok számára: lehet, hogy az átlag választópolgár nem érti az árukereskedelmi megállapodások részleteit, de nagyon jól érti azt, hogy ezt nem a német kancellárral kell engedélyeztetnie a brit miniszterelnöknek.

Elektronikus lábbilincs

A Chequersben tartott kormányülés a Brexit egyik koncepcionális kérdését, az Európai Gazdasági Térséghez (EGT) való tartozást, valamint az északír-ír határ kérdését lett volna hivatott rendezni. Az EGT-hez való tartozás kérdése a referendum óta napirenden van, két éve ugyanis a választók csak arról döntöttek, hogy szeretnének kilépni az EU-ból. Ezt tulajdonképpen úgy is meg lehet tenni, hogy az ország része marad az EGT-nek, de kilép a politikai unióból. Erre van létező minta is: Norvégia, Izland és Liechtenstein például nem tagja az EU-nak, de tagja az EGT-nek. Ez a verzió a „kemény” kilépés mellett érvelő politikusok számára – akik közül a legismertebb Boris Johnson – elfogadhatatlan, mivel az EGT-hez tartozás feltétele a vámunió, valamint a munkaerő szabad áramlása; nem mellesleg jelentős összegeket kellene továbbra is befizetni a EU-büdzséjébe. Ez annak ellenére nem igazi kilépés, hogy a nagy cégek jelentős része és az úgynevezett piacok ezt szeretnék, és az EU is hajlana egy ilyen megoldásra.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: