Kereső toggle

A történelem címlapjai

A modern Izrael története a New York Times címlapjain

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Különleges, ünnepi kiadással jelentkezett a The New York Times Izrael 70 éves születésnapja alkalmából. Egyetlen lapszámba gyűjtötték össze a modern kori zsidó állam történetével kapcsolatos legfontosabb híreiket.

A gyűjtemény nem csak egy újságformátumú történelemkönyv: láthatjuk azt is, hogy egy-egy sorsdöntő esemény a valós történelmi idejében milyen címmel, milyen hírek környezetében jelent meg.

A legendás amerikai lap mottója („All the News Fit to Print”) szerint ők minden említésre méltó hírt közölnek. Nos, az látszik, hogy Izrael a megalakulása előtt korántsem volt olyan fontos, mint ahogy ma visszatekintve látjuk. Az 1897-es Cionista Világkongresszus összehívásáról szóló hír csak a 9. oldalon jelent meg, de érdekes az amerikai lap által megszólaltatott brit tudós és művész, Holman Hunt kijelentése, miszerint a Palesztináért folyó vitában – amely a nagyhatalmak: Britannia, Franciaország, Németország, az oszmán, valamint a cári birodalom és a különböző vallási irányzatok között zajlik – „egyetlen lépés hozhat valódi megoldást: a zsidó állam megalapítása”. (The Jewish State Idea, New York Times, 1897. augusztus 15.)

Erre az első komoly esély húsz évvel később adódott, a Balfour-nyilatkozat azonban alig ütötte át a lap hírszerkesztőinek ingerküszöbét. A zsidó állam létjogosultságát közel kétezer év után először kimondó történelmi dokumentum a Cionisták írásos ígéretet kaptak a britektől címmel egyetlen bekezdést érdemelt a Timesban, a 8. oldalon.

1947 után azonban minden megváltozott: Izrael az ENSZ-szavazás másnapján a címoldalra került, és azóta jószerivel le sem került onnan. 1948. május 15-én héthasábos szalagcímmel jelentette be a New York Times az új állam megszületését, és egyben az első arab–izraeli háború megindulását. A közel-keleti hírek sorozata a teljes második oldalt is kitöltötte. Izrael megalapítása mellé egyetlen hír fért a címoldal tetejére: az, hogy az amerikai tőzsde a gazdasági világválság utáni legerősebb emelkedéssel zárt, jelezve ezzel a háború utáni fellendülés kezdetét. Az ősújország megszületése a pénzpiacokra is elhozta az optimizmust.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: